KULTURAKUTEN MALMÖ

Välkomna till Kulturakuten Malmö!
I en tid då evenemang ställs in, social distansering har blivit vardag och våra kulturverksamheter töms på besökare behövs ett alternativ. Din kulturella hälsa betyder allt för oss, därför erbjuder vi nu filmad kultur på nätet. Här samlar vi allt från konserter och guidade turer till föredrag och djupdykningar bakom kulisserna. Malmö stads breda kulturliv, rakt in i din digitala enhet.
Malmö Museer: Kanontornet
Nu blir det läskigt! Henrik visar oss fångtornet och berättar om slottets kusliga historia. (09:38)
Malmö Konsthall: Art in times of climate crisis
Inspirationsföreläsning med havsambassadör Fatima Khalil. (07:27)
Biblioteken i Malmö: Maria Maunsbach boktipsar
Tre boktips från malmöförfattaren Maria Maunsbach. All böckerna finns att låna som e-böcker på Biblioteken i Malmö. (01:50)
Malmö Museer: Bakom kulisserna på Akvariet
Häng med Henrik, museipedagog på Malmö Museer, ner i Akvariet och kika på alla manicker som behövs för att djuren ska må bra. (03:41)
Stadsarkivet: Bagarelaget
Tänkte du göra egen kaka till bröllopet? Var i så fall glad att du inte levde på 1600-talet, för då var det ingen självklarhet att man fick baka till sitt eget bröllop. Hör arkivpedagogen Linus Sollin på Stadsarkivet berätta varför. (06:17)
Malmö Museer: Malaria
Susanne berättar om sjukdomen frossa, eller malaria som den kallas idag. Genom historien har det funnits många teorier till hur man smittas av sjukdomen. Till exempel Carl von Linné trodde att man smittades genom lerpartiklar i dricksvattnet. (02:44)
Biblioteken i Malmö: Författarscenen - Kristofer Folkhammar
Kristofer Folkhammar läser ur sin nyutkomna fjärde bok, diktsamlingen "I takt, inatt". Med rytm och lekfulla rim är det dikter där ett "vi" försöker lockat till sig ett "du". Närvarande är lusten, underkastelsen och gemenskapen, men också en smitta att testa sig för, bromsa och isolera. Boken och läsningen är illustrerad med tuschteckningar av Leif Holmstrand. (05:17)
Malmö Kulturskola: Vinnarfilm i Malmö Megafon
På temat det okända skapade fem högstadieskolor filmer till Malmö Megafon 2020 – Filmfestival av unga för unga. Festivalen blev tyvärr inställd i år, men en vinnarfilm har korats. Vinnarfilm av Malmö Megafon 2020 – Filmfestival av unga för unga är: Verkligheten av 8B Västra Hamnens skola. (03:58)
Malmö Museer: Pesten
Susanne, museiintendentpå Malmö Museer, berättar om pesten och dess historia. (03:20)
Biblioteken i Malmö: Maria Maunsbach boktipsar
Tre boktips från malmöförfattaren Maria Maunsbach. All böckerna finns att låna som e-böcker på Biblioteken i Malmö. (01:30)
Stadsarkivet: Smörkontrollen i Malmö
Vad är Smörkontrollen för något, och vad betydde runorna i kvalitetsstämpeln? Det och mycket mer får ni veta i Stadsarkivets arkivarie Olle Nordqvists guidning i ett Malmö på smörets storhetstid. (10:03)
Malmö Museer: Idéplaneten - rörelse ger hälsa
Henrik på Malmö Museer visar Rörelse ger hälsa i utställningen Idéplaneten. Rörelse ger hälsa är fylld med massa experiment för att testa både din kropp och din knopp. (04:30)

Upptäck mer

Tips, smakprov och livestreamat från Malmös kulturliv.

Mer från Malmö stads kulturinstitutioner

Här hittar du utställningar, föredrag, samlingar och annat material som du kan ta del av hemifrån. Biblioteken tillhandahåller många digitala tjänster som ger dig tillgång till e-böcker, filmer, spel med mera.