Stadionområdet
Stadionområdet är en plats för idrott, utbildning och evenemang, ett ledande idrottsområde i centrala Malmö som attraherar besökare och aktiva långt utanför Malmö.
Här blir drömmar verklighet
På området samlas varje dag hundratals människor för att uppfylla sina drömmar. För några handlar det om att en dag i framtiden skapa sig en framtid inom sin sport, tack vare en skolgång kombinerad med idrott, för andra om att lyckas ännu bättre som etablerade elitidrottare, slå ett nytt rekord eller ta tillbaka en förlorad förstaplats. Här finns ett ekosystem av allt en idrottare kan behöva för att träna, utvecklas och återhämta sig.
Och så finns här drömmen om att det ska gå bra för dem vi hejar på – att få dela upplevelsen när andras drömmar blir verklighet.
Samråd för Nya Stadion 13 januari–17 februari
Med hållbarhet och funktionalitet i fokus ska detaljplanen för Nya Stadion skapa förutsättningar för att stärka Malmös position som en både nationellt och internationellt attraktiv evenemangsstad.
Mellan 13 januari–17 februari pågår samråd då boende och verksamheter i området kan lämna synpunkter på planförslaget. Läs en sammanfattning av planen och få information om hur du lämnar synpunkter på dess innehåll via länken nedan.
Så här utvecklas området
Den första etappen är genomförd med utbyggnad av Annebergsskolan och Malmö idrottsgrundskola med sporthall. Andra etappen, Stadionområdets norra del, omfattar en ny inomhusanläggning för idrott och mindre evenemang, en s k Multisportbyggnad, samt kontor, konceptboenden, mobilitetshus, idrottsgymnasieskola och torg.
I den tredje etappen pågår ett arbete med att ta fram ett förslag på genomförande och finansiering av en ny friidrotts- och fotbollsanläggning. Den nya anläggningen kommer att ersätta Malmö stadion som rivs.
Mellan den 10 januari och den 14 februari 2024 var detaljplaneförslaget för norra Stadionområdet (dp 5833) ute på samråd. Det innebar att berörda parter, exempelvis verksamheter och boende i området, kunde tycka till om förslaget. Du kan fortfarande läsa en sammanfattning av planförslaget via länken nedan, eller begära ut handlingen i sin helhet.
Från idrottsklass till världsklass
Här finns en idrottsinriktad grundskola och en gymnasieskola med målet att eleverna ska kunna gå från idrottsklass till världsklass. Här finns gym, träningslokaler, planer och rinkar. Här finns tränare, nutritionister, idrottspsykologer och fysioterapeuter. Och så finns det de som kanske jobbar hårdast av alla: servicepersonalen, vaktmästarna, som ser till att området tas om hand.
På Stadionområdet finns ett helt ekosystem för dessa idrottare, barn, unga och vuxna, inom en mängd sporter som bowling, boxning, brottning, friidrott, fotboll, handboll, innebandy, ishockey, judo, klättring, konståkning, shorttrack och styrkelyft.
Planprogram för Stadionområdet
Planprogrammet för Stadionområdet antogs av kommunfullmäktige 2019 och området beräknas vara fullt utbyggt till år 2030. Planprogrammet är baserat på att Malmö stadion rivs, enligt beslut i kommunstyrelsen år 2015, för att ge plats åt en ny modern friidrotts- och fotbollsstadion.
I december 2020 gav kommunfullmäktige kommunstyrelsen i uppdrag att i samråd med berörda nämnder ta fram ett förslag till finansiering och genomförande för etapp två, Stadionområdets norra del. Rapporten presenterades i mars 2022 och finns att begära ut via länken nedan.
Ett område med historia
Sedan Malmö Stadion uppfördes 1958 har området utvecklats och byggts ut i flera omgångar. Baltiska hallen med bland annat ishall och träningslokaler, invigdes 1964. Eleda Stadion, tidigare Swedbank Stadion, invigdes 2009, som förutom en fotbollsplan med drygt 22 500 åskådarplatser, också är en anläggning med företagskontor, event- och konferenslokaler, skollokaler för Malmö idrottsgymnasium, restaurang m m. Hösten 2021 invigdes Malmö idrottsgrundskola med sporthall.
Arenor och lokaler för evenemang
Stadionområdet är perfekt för fritids- och idrottsevenemang. Med flera arenor och lokaler på samma ställe är det möjligt att arrangera stora evenemang med flera aktiviteter parallellt. Exempel på detta är SM-veckan 2019 och Special Olympics 2022 där många olika idrotter kunde genomföras samtidigt på området.
Här kan drömmar bli till verklighet
Inom idrottens finns det många drömmar, både små och stora. Att lyckas med en passning, en fint, ett skott på mål eller att finslipa samspelet i laget. Barns drömmar om att en dag få ägna sig åt sin favoritsport. Den lovande ungdomens dröm om att bli proffs. Den etablerade idrottarens dröm om att ta ett steg till, för att nå yttersta världsklass. Eller drömmen om att komma tillbaka efter en skada – att få en säsong till. Och så alla våra drömmar, allmänhetens drömmar, om att det ska gå bra för dem vi hejar på – att få dela upplevelsen när andras drömmar blir verklighet.
Alla de drömmarna kan bli verklighet här, på Stadionområdet i Malmö. För den breda allmänheten är området främst känt för att det är MFF:s hemvist. MFF:s framgångar är en viktig del av alla de drömmar som går i uppfyllelse på området; vinst i Allsvenskan eller en plats i Champion’s League. Därför har Stadionområdet en viktig plats i många Malmöbors hjärtan.
Idrottsvärlden är alltid i utveckling. Rekord slås. Nya tävlande kommer in i strålkastarljuset och höjer ribban. Ska det gå högre, snabbare och fortare måste idrottarna utvecklas. Därför är också hela området i ständig utveckling. Varje dag i det lilla, och över tid, i det stora.
Inte minst viktigt för framgången är utveckling runt området, i staden Malmö, i närområdet och i regionen, med alla sina möjligheter till avkoppling från träningen. Hit kommer många för läget, nära kontinenten, och för vädret, som är så bra det kan bli i Sverige för träning på vinterhalvåret. Självklart vill många komma hit för att vara en del av andan som finns här.
Resultatet är en plats för idrottare som utvecklas som atleter och människor, som gör oss andra stolta och glada.
De tränar för sig själva – och för alla oss som vill se på och vara med när drömmar blir till verklighet.