Malmö stad
$left
$middle
Flera glada elever i ett klassrum
En ung kvinna i klassrummet med en ung man i bakgrunden.

Ekonomi

Du får kunskaper inom företagsekonomi som till exempel entreprenörskap, marknadsföring, redovisning, kalkylering, ledarskap och organisation. Du får även lära dig om olika företagsformer samt om lagar och regler som gäller inom det ekonomiska området.

Du lär dig också hur man startar och driver företag.

Om inriktningen

I årskurs 1 och 2 studerar du grundläggande företagsekonomi för att kunna fördjupa dig inom företagsekonomi under ditt sista år på gymnasiet.

Du lär dig att hantera många företagsekonomiska begrepp, metoder, teorier och modeller för att kunna arbeta inom ekonomi i framtiden.

I företagsekonomi fördjupar du dig till exempel om företagens roll i samhället, bokföring och redovisning, kalkylering, marknadsföring samt vilka lagar som påverkar företagen. Du lär dig även hur idéer och produkter skyddas genom lagar och andra bestämmelser.

Varje termin kommer du att få träffa minst en person från näringslivet för att du ska få en bra insikt och förståelse för vad du kan arbeta med i framtiden.

I årskurs 3 läser du flera kurser inom inriktningen, till exempel marknadsföring, entreprenörskap och företagande samt gymnasiarbeteskursen (med inriktning mot ekonomi).

En del av undervisningen bedrivs i projektform. Inom kursen entreprenörskap och företagande startar du och driver ett UF-företag tillsammans med några klasskamrater. Du utvecklar din förmåga att omvandla idéer till praktiska och målinriktade aktiviteter för att starta ditt UF-företag. Du lär dig att arbeta målinriktat, lösa problem, ta ansvar, samarbeta med andra och allt annat som krävs för att driva ett företag.

Framtida yrken och utbildningar

Att arbeta som ekonom skiljer sig mycket åt beroende på vilken inriktning och bransch du väljer. Ekonomer kan exempelvis arbeta med marknadsföring, inköp, analys och värdering av företag samt redovisning. Det är också många utbildade ekonom som driver eget företag. Utbildningen förbereder dig även på att arbeta utomlands. De flesta högskolor erbjuder en utbytestermin. Ett axplock av de yrkesroller som ekonomer oftast innehar är controller, projektledare, revisor, företagsledare, affärsutvecklare och olika roller inom finanssektorn.

Studier

Om du vill arbeta inom ekonomisektorn kan du läsa ekonomi kandidatprogram som är 3 år på högskola/universitet. En civilekonomutbildning är en 4-årig utbildning där du efter två år väljer fördjupning, tex controller, finansiell ekonomi, marknadsföring eller nationalekonomi. Vissa kurser kan du även läsa på engelska. Olika skolor erbjuder olika upplägg så det är viktigt att undersöka vilken utbildning du är mest nyfiken på. Dessa utbildningar förbereder dig även för att kunna arbeta utomlands.

Du kan även välja att studera juridikprogrammet efter ekonomiprogrammet på gymnasiet.

Du blir behörig att söka utbildningarna ovan efter ekonomiprogrammet på Malmö Idrottsgymnasium.

Illustration på grön bakgrund föreställande en mobiltelefon samt ett öppet kuvert innehållande en bild på ett
snabel-a.

Vill du veta mer?

Undrar du något om ekonomiprogrammet? Vår studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig med svaren.

Kontakta Anna Herbertsson, 0768-54 66 85, om du har frågor om utbildningen.

Kontaktinformation och länkar

sv