$left
$middle
Närbild på en hand och sax som klipper hår.

Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

När du läser till frisör, barberare och hår- och makeupstylist får du kunskaper om hårets och hudens egenskaper, kvalitet och tillstånd.

Du får också tillfälle att träna dina färdigheter i att ge bra service, som är en viktig del av de olika yrkena.

Om inriktningen

På hantverksprogrammet med inriktningen Frisör, Barberare och hår- och makeupstylist får du en bred kunskap om olika behandlingar, tekniker, verktyg och material. Du får bland annat kunskaper om huden och hårets uppbyggnad och hur kunder ska bemötas. En perfekt utbildning för dig som gillar service i kombination med färg, form och design.

Under utbildningen går du som lärling ute på en APL-plats, vilket ger dig en stor chans till arbete efter studenten om du visar framfötterna. Du är ute på en APL-plats 3 dagar i veckan, där får du möjligheten att utveckla dina kunskaper inom hår och hårvård. Vi varvar teori och praktiskt arbete, teorin får du till största del i skolan och de praktiska delarna arbetar du med ute på APL-platsen. Du får möjligheten att lära dig arbeta både på dockor och hårmodeller på din APL-plats.

Yrket ställer krav på dig att vara öppen och serviceinriktad, vilket du tränas i under hela din utbildning. Skolan har nära kontakt med branschen och matchar elev med företag. Genom APL, uppgifter och teori kopplade till branschen skapar du dig en god uppfattning om hur arbetslivet fungerar.

Inriktningen ger möjlighet till jobb som frisör, barberare, eller hår- och stylistmakeup. Efter avslutad gymnasieutbildning följer färdigutbildning på salong innan du avlägger ett gesällbrev.

Ett urval av de kurser du läser är:

Material och miljö och hantverk 1-6 samt tradition och utveckling.

Praktik

APL-platsen förläggs ute hos olika företag beronde på vilken vald inriktning man går.

Illustration på blå bakgrund föreställande en mobiltelefon samt ett öppet kuvert innehållande en bild på ett
snabel-a.

Vill du veta mer?

Undrar du något om hantverksprogrammet? Vår studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig med svaren.

Kontakta Desiree Gazzoli, 0729-66 58 67 om du har frågor om utbildningen.

Kontaktinformation och länkar

sv