$left
$middle
En person lägger filt på häst.

Hästhållning

Naturbruksprogrammet inriktning hästhållning förbereder dig för att arbeta inom områden som hästskötare inom trav-, galopp-, eller ridsport.

Om inriktningen

Naturbruksprogrammet med inriktningen hästhållning ska ge dig kunskaper om hästar, hästars beteende och behov samt samspelet mellan häst och människa.

Utbildningen ska lära dig att arbeta yrkesmässigt och säkert med hästar och att sköta olika typer av hästanläggningar. Du kommer att få förståelse för miljöns betydelse för hästar och dess beteende och välmående. Under utbildningen kommer du lära dig vad som krävs för att det ska vara en god hästhållning. Naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning passar dig som har ett stort intresse för hästar och dess verksamhet.

Under utbildningen går du som lärling ute på en APL-plats, vilket ger dig en stor chans till arbete efter studenten. Du kommer vara ute på en APL-plats 3 dagar i veckan och där får du möjligheten att utveckla dina kunskaper om hästar och dess välbefinnande. Vi varvar teori och praktiskt arbete, teorin får du till största del i skolan och de praktiska delarna arbetar du med ute på APL-platsen.

Yrket ställer krav på dig att vara öppen och observant på hästens välbefinnande, vilket du tränas i under hela din utbildning. Skolan har nära kontakt med branschen och matchar elev med företag. Genom APL, uppgifter och teori kopplade till branschen skapar du dig en god uppfattning om hur arbetslivet fungerar.

Inriktningen ger möjlighet till arbete som hästskötare med olika inriktningar inom hästnäringen.

Drömmer du om att jobba med trav eller galopp då är profilen trav och galopp något för dig.

Profil trav och galopp

Vi har ett långt och gediget samarbete med Jägersro trav och galopp och dess tränarkår, du får lära dig hästskötsel och får en grundläggande utbildning i att köra travhäst och rida galopphäst med personal på en hög elitnivå.

Du kommer även få möjlighet att genomgå svensk travsports hästskötarexamen i årskurs 3.

Ett urval av de kurser du läser är:

Djurens biologi, fordon och redskap inom naturbruk, djurens biologi, djurvård 1, ridning och körning samt djurhållning.

Praktik

APL-platsen förläggs ute hos olika företag beronde på vilken vald inriktning man går.

Illustration på blå bakgrund föreställande en mobiltelefon samt ett öppet kuvert innehållande en bild på ett
snabel-a.

Vill du veta mer?

Undrar du något om naturbruksprogrammet? Vår studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig med svaren.

Kontakta Desiree Gazzoli, 0729-66 58 67 om du har frågor om utbildningen.

Kontaktinformation och länkar

sv