$left
$middle
En ung flicka med flätat hår och svart tröja tittar åt vänster i bild.
En ung flicka med flätat hår och svart tröja tittar åt vänster i bild.

Beteendevetenskap

Är du nyfiken på hur samhället fungerar och varför människor beter sig som de gör? Vill du förstå samhället ur olika perspektiv och människors olika livsvillkor?

Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktningen beteendevetenskap är det självklara valet för dig som vill jobba med och för människor och som vill fördjupa dina kunskaper om hälsa och samhällsfrågor.

Om inriktningen

Inriktningen beteendevetenskap ger dig kunskaper om människors utveckling och samspel i olika sammanhang. Du får förståelse för människors agerande som individer och som deltagare i grupper, organisationer och samhällen ur olika perspektiv.

Inriktningen ger dig även kunskaper om kommunikation, lärande och ledarskap. Du får också lära dig att själv leda – en nyckelkompetens på framtidens arbetsmarknad.

Profil Psykologi och hälsa

På vår profil Psykologi och hälsa får du förutom alla klassiska samhällsvetenskapliga ämnen även läsa extra mycket psykologi. Genom kursen naturkunskap 2 får du även fördjupa dig i olika livsstilars konsekvenser för såväl den egna hälsan som för folkhälsan och miljön.

Du får även studera människokroppens uppbyggnad och funktion, naturvetenskapens roll i aktuella samhällsfrågor och dess betydelse för mänsklighetens kulturer och världsbilder. Dessutom får du lära dig om upptäckter och framsteg inom till exempel medicin, energi och materialutveckling ur historiska, nutida och framtida perspektiv.

APL – Arbetsplatsförlagt lärande

Du får även arbetsplatsförlagt lärande (APL) under en vecka per läsår då du lär dig i verkligheten, på en arbetsplats. APL kopplas till programmets
programfördjupningskurser.

Illustration på orange bakgrund föreställande en mobiltelefon samt ett öppet kuvert innehållande en bild på ett
snabel-a.

Vill du veta mer?

Undrar du något om samhällsvetenskapsprogrammet? Vår studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig med svaren.

Kontaktinformation och länkar

sv