Lärlingsutbildning inom vård- och omsorgsprogrammet
På Malmö Neptunigymnasium har du möjlighet att läsa vård- och omsorgsprogrammet som lärlingsutbildning. Det innebär att en större del av utbildningen sker på arbetsplatser inom branschen.
När du tar examen från en lärlingsutbildning har du redan haft mycket kontakt med arbetslivet och det ger dig en bra start i din fortsatta karriär.
Om lärlingsutbildning
Lärlingsprogrammet för vård och omsorg har samma examensmål och innehåll som det skolförlagda programmet, men upplägget innebär att större delen av utbildningen sker ute på arbetsplatser istället för i klassrummet och skolbänken.
Din handledare är utbildad och utvald för sin yrkeskunnighet, och din yrkeslärare stöttar dig på arbetsplatsen genom trepartssamtal. Efter studenten är du eftertraktad på arbetsmarknaden för dina kunskaper och praktiska erfarenhet, och du kan även bli behörig för att studera vidare.
Som lärling tar du stort eget ansvar. Du vistas i två skilda världar och har både klasskamrater och arbetskamrater. Genom att läsa programmet som lärling får du arbetslivserfarenhet och även en chef som kan ge dig referenser i din framtida karriär.
Två dagar i veckan på skolan
Två dagar i veckan är du på skolan och läser de ämnen som är gemensamma för alla på gymnasiet. Du läser också vissa yrkesämnen med din klass.
Tre dagar på en arbetsplats
Resterande tre dagar i veckan är du på din lärlingsplats. Där har du en handledare och lär dig ditt yrke. Du kommer att vara på flera olika lärlingsplatser under din utbildning.
Lärlingsplatsen
På din lärlingsplats blir du en del av ett arbetslag och får erfarenhet av hur en arbetsplats fungerar.
På vård- och omsorgsprogrammet har du flera olika lärlingsplatser för att få de kunskaper som krävs. Du får en utbildad handledare som instruerar dig och ansvarar för dig under praktiktiden.
Skolan ansvarar för att du får en lärlingsplats, men du är självklart välkommen med egna förslag. Vi ska också godkänna lärlingsplatsen när det gäller säkerhet och arbetsmiljö.
Lärlingar får ersättning
Alla lärlingar får lärlingsersättning under sin gymnasietid.
Ersättningen är 1 000 kronor per månad utöver studiebidraget och den ska täcka mat och resor. Under praktikdagarna ansvarar du själv för din lunch.
Vill du veta mer?
Undrar du något om lärlingsutbildning? Vår studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig med svaren.