Brudpar, präst och gäster på Sjösättningens förskola.

Brudpar, präst och gäster på Sjösättningens förskola. Foto: Sanna Dolck Wall

Regnbågsbröllop med fest

Får man gifta sig med vem man vill? Barnen på Sjösättningens förskola är inbjudna till en färgglad bröllopsfest. Det blir en dag med skratt och bröllopsvals varvat med normkreativa diskussioner.

Sjösättningens förskola bedriver normkreativt arbete och idag är barnen bjudna på bröllop. Lena Dahlqvist och Åsa Ström ska vigas och Jenny Nordin agerar präst. Alla är de pedagoger i Västra Hamnen, på förskolan som slog upp sina portar i oktober 2020.

Lena bär kostym och Åsa har lånat den regnbågsfärgade bröllopsklänningen som vanligtvis används när Drag Queen Story Hour kommer på besök för att läsa för barnen. Klänningen har dekorerats av barnen på Sjösättningens förskola.

– De bad oss om hjälp att göra den fin vilket vi tyckte var en spännande utmaning. Barnen satte sina handavtryck och sprejmålade brudklänningen i regnbågens färger, säger Åsa.

Brudklänningen har barnen dekorerat med handavtryck och regnbågens alla färger

Brudklänningen har barnen dekorerat med handavtryck och regnbågens alla färger.

Det blir "ja"

Bröllopsmarschen ljuder i högtalarna. Lena och Åsa skrider in mot prästen och scenen. Barnen agerar gäster och vägleder prästen och paret i processen. Prästen håller på att glömma ringen och påhejas av barnen. Brudparet säger ja till varandra och barnen jublar.

Ämnet kärlek diskuteras bland barn och pedagoger.

– Kärlek är att man pussas, säger Edit, 5.

– Jag är kär i mig själv, säger Lovisa, 5.

– I många länder kan det vara någon annan som bestämmer vem du får vara kär i, säger Åsa.

– Det blir tråkigt, svarar Emil, 5.

– Äta tårta och dansa, svarar Cora, 5, på frågan vad man mer brukar göra på ett bröllop.

Bröllopsceremonin är högtidlig

Bröllopsceremonin är högtidlig.

Barnen vägleder när Åsa Ström och Lena Dahlqvist vigs av Jenny Nordin

Barnen vägleder när Åsa Ström och Lena Dahlqvist vigs av Jenny Nordin.

Dans och diskussioner

Dansen tar vid efter vigseln. Barnen tar snabbt kommandot och snurrar runt i en högtidlig bröllopsvals två och två. Sara, 5, och Cora, 5, bjuder upp bruden till dans. Louie, 4, tar en svängom med brudgummen Lena. Alla barnen har full koll på den stolta hållningen i en pardans.

– Är vi gifta på riktigt nu, undrar Lena och Åsa.

– Jaa, ropar några barn.

– Nej, säger andra.

– I Sverige får en kille gifta sig med en kille, och en tjej med en tjej om de vill. Tror ni det är så i hela världen, undrar Lena.
Flera barn skakar på huvudet.

– Pojkar och pojkar kan inte få ett barn, säger Emil, 5.

Gruppen diskuterar frågan en stund och hittar exempel på en lösning från bokens värld. Jösta och Johan är två giraffpojkar som adopterar ett ägg som de får av en struts. Så småningom föds en krokodil som får namnet Junior. Barnen kommer ihåg bokserien och berättar att Junior växer upp och börjar i förskolan, precis som de.

Barnen dansar bröllopsvals med stor entusiasm

Barnen dansar bröllopsvals med stor entusiasm.

En svängom på bröllopsfesten

En svängom på bröllopsfesten

Regnbågar överallt

Våren 2021 genomförde förskolan en digital workshop tillsammans med Drag Queen Story Hour. 40 barn deltog och mötet på temat kärlek projicerades på en skärm. Mötet ledde vidare till att barnen målade allt från regnbågar och flaggor till enhörningar i olika färger på stora ark.

– Vi jobbade med temat redan under förra årets Malmö Pride på olika sätt. Men nu har arbetet blivit större och djupare. Under våra promenader har vi hittat regnbågsfärger på papperskorgar, flaggor, bänkar och på slottet. När barnen kom tillbaka efter sommarlovet berättade de att de hade sett regnbågsflaggan på polishuset och brandkåren, säger Åsa.

– Det är lätt att prata om regnbågar. De finns lite överallt. Enhörningar och regnbågar är exempelvis populära i leksaker och på kläder, säger Lena.

Jenny Nordin, för dagen präst och klädd i färgglatt och strävt hår

Jenny Nordin, för dagen präst och klädd i färgglatt och strävt hår.

Levandegör sagorna

Det är Lena Dahlqvist som håller i sagogruppen och just nu utgår hon från Kärlekboken av Pernilla Stalfelt. I sagogruppen skapas intressanta diskussioner med barnen.

– De läser inte bara en bok, diskussionerna fortsätter alltid efteråt. Lena tar gärna på sig en hatt när hon kommer in, vilket gör att hon blir något annat för barnen när de läser saga. Ibland dukar hon upp något som är kopplat till boken som ska läsas. Så det är välplanerade stunder, säger Åsa.

– Det behöver gärna hända något när vi jobbar med barnen. Därför spelar vi ofta upp sagor som teater på scenen, det blir mer levande då, säger Lena.

Vad säger läroplanen?

”Det är viktigt att alla som arbetar i förskolan bidrar till att barnen oavsett könstillhörighet ges förutsättningar för utvidgade upplevelser och uppfattningar om sina möjligheter.”

sv