Illustration ur Bara rumpor på Camping av Anna Leone och Bettina Johansson

Illustration ur Bara rumpor på Camping av Anna Leone och Bettina Johansson

Boktips: Barnböcker berör, Nu och Då

På spaning efter nu och då i barnböckernas värld märks röda trådar. Barn som tar de vuxnas roll visar hur normkritik tagit plats i barnlitteraturen genom åren.

Malin Bejram Ellström är språkutvecklare och delar med sig av sina boktips i varje nummer av Fokus förskola.

En solig septemberdag svänger jag in på bibliotekets barnavdelning med siktet inställt på att ”frossa i ny-hyllan”. Hyllan gapar ganska tom just idag. Jag sneglar runt i rummet.

Blicken fastnar vid en bok med titeln De ovanligaste barnen i världen. Framsidan är lite sliten och visar två tecknade barn som båda ser obekväma och lite ”ovanliga” ut. Något lockar mig att kika närmare. På insidan läser jag att den är utgiven år 2008. Skeptisk men nyfiken vänder jag de blekta sidorna, boken är ju ändå skriven av Inger Edelfeldt och Emma Adbåge.
Redan vid första uppslaget är jag fast. En ovanlig mamma och en ovanlig pappa blir kära och vill leva ett ovanligt liv. De får två ovanliga barn, Duddvig och Bamseflor, som i sin tur inte önskar sig något annat än att vara vanliga. Detaljrikedomen i bilderna är överväldigande och skrattet bubblar inom mig. Samtidigt fylls mitt hjärta av empati för barnen. Den finurliga berättelsen väcker tankar och känslor om normer och barns perspektiv. Hmm, den berör, trots att den har några år på nacken.

Mot mig kommer nu en bibliotekarie med ett krondiadem i håret och fyller på ny-hyllan. Med flinka fingrar norpar jag snabbt åt mig Min pinsamma familj på bio från 2022 av Karin Friberg och Sara Berg. Den luktar nytryckt och det knakar till i bokryggen när jag öppnar upp första sidan. Jag har visst ofrivilligt halkat in på ett å ena sidan barn, å andra sidan vuxen-tema igen. Återigen förmedlas en allvarsam lekfullhet kring förväntade roller, serverat med humor och underfundighet.

Trots femton år mellan böckerna är barnens positionering densamma i båda. De står för ansvarsfullhet i stället för de vuxna. Normer utmanas, framför allt genom illustrationerna. Då dyker en annan bok upp i mitt minne, Tummens mamma slutar röka av Inger Sandberg från 1980. I ett växande rökmoln försöker Tummen med kloka argument övertyga sin hostiga och motsträviga mamma att sluta röka. Dolda budskap förmedlas till vuxna och kanske också till barn, då och nu.

Här står jag med tre böcker från tre tidsperioder. Tre nedslag i barnlitteratur utifrån min tolkning här och nu. Summa summarum, jag går ut från biblioteket igen och vill dela med mig, höra andras idéer och ”frossa” mera, inte bara i ”ny-hyllan”. Mitt budskap är – läs och begrunda barnböcker, de berör!

Fler böcker från "ny-hyllan" som andas normativitet känslor och humor:

Bara rumpor på Camping

  • Anna Leone, Bettina Johansson
  • Lilla piratförlaget

Tidigt på morgonen

  • Lawrence Schimmel, Elina Beaslina
  • Olika förlag

På uppdrag - jagad av mamma polis

  • Jonna Kilstam, Johanna Arpianen
  • Olika förlag
sv