Tina Lo Presti arbetar för en förskola förskola där barns röster får höras och göra skillnad.

Tina Lo Presti arbetar för en förskola förskola där barns röster får höras och göra skillnad. Foto: Sanna Dolck Wall

Med möjlighet att påverka fler

Karriärstegen har inte varit självklar för Tina Lo Presti. Men nyligen tillträdde hon tjänsten som rektor för fem förskolor i centrala Malmö, efter en tid som tillförordnad rektor i ett annat område.

Tina vill att hennes förskolor ska vara en plats där de hjälper både barn och varandra som medarbetare att lyckas

Tina vill att hennes förskolor ska vara en plats där de hjälper både barn och varandra som medarbetare att lyckas

Hur tänker du kring din karriär i förskolan?

– Jag hade inte förväntat mig något sådant. Många funderar på alternativa karriärvägar och andra jobb men jag visste alltid att det här är det jag vill syssla med. 2016, när förste förskollärartjänsterna kom, hade jag utvecklats i min roll som förskollärare och på riktigt börjat förstå vad arbetet handlade om. Jag funderade på vad det gör med barnen och verksamheten när ledare och medarbetare gör andra saker. Trots att de syftar till utveckling av verksamheten. Men jag tycker att jag, i alla fall i några fall som förste förskollärare, var med och tillsammans med medarbetare gjorde verksamheten mer meningsfull för både dem och barnen.

Vad lockade dig med rektorsrollen?

– Man kan utveckla verksamheten för ännu fler om man har möjlighet att leda på nästa nivå. Jag var också nyfiken på hur alla delar i ledaruppdraget hänger samman: organisation, arbetsmiljö, budget – hur det bildar en helhet.

Vilken är din viktigaste uppgift som rektor idag?

– Min vision är att åstadkomma en förskola där barns röster får höras och göra skillnad. I slutändan handlar det om ett uppdrag som syftar till att göra samhället bättre. Inte bara genom att skapa samhällsmedborgare i framtiden utan även här och nu.

Mer konkret skulle jag vilja att förskoleområdet är en plats där vi hjälper barn att lyckas men också varandra: kollegor emellan, mellan ledning och medarbetare. Ett förhållningssätt där vi lyfter varandra.

– Min vision är att åstadkomma en förskola där barns röster får höras och göra skillnad. I slutändan handlar det om ett uppdrag som syftar till att göra samhället bättre.

Tina Lo Presti, 45 år, rektor

  • Förskolekarriär: Förskollärare, förste förskollärare, rektor
  • Arbetsplats: Möllebackens förskola, S:t Gertruds förskola, Storkens förskola, Södertulls förskola och Triangelns förskola
sv