Boktips: Humor, rim och sånger för alla

Tänk att öppna en bok där berättelser och bilder ackompanjeras av toner, rytmer och melodier. Följ med in i de här tre böckerna som på helt olika sätt bjuder in till musikaliska äventyr.

Upp och ut, en musiksaga (2022)

  • Text och musik: Ensemble Yria
  • Illustrationer: Mia Maria Güettler
  • Visto förlag

Vi följer med Gegga-Maja och Rena-Lena ut på samlarfärd genom taggiga buskar och böljande vatten. Alla sinnen aktiveras när samlar-hinken fylls med upplevelser och berättelsen bjuder in till lek, sång och rörelse. Varje uppslag är som ett eget litet kapitel i det stora äventyret. Färgglada och humoristiska illustrationer sätter i gång fantasin. Musiksagan kan upptäckas av alla åldrar i förskolan. I boken finns noter, sångtext och TAKK-tecken. Sångerna nås via streamingtjänster. Upp och ut finns också som ljudbok.

Bästa stränggänget (2021)

  • Text och illustrationer: Julia Groth
  • Iduns förlag

Bästa stränggänget håller konsert i en fullsatt teatersalong. Uppklädda pingviner i frack njuter av den stämningsfulla och vackra musiken. På scen: banjospelande babianer, får med fioler och en rad andra djurartister med spännande stränginstrument. Samtliga uppträdanden presenteras med humor och berättas på rim. Sist i boken porträtteras instrumenten med tillhörande benämningar. Det öppnar upp för möjligheter att tillsammans vara nyfikna och söka upp instrumenten för att höra hur de låter i verkligheten.

Små sånger för stora hjärtan (2021)

  • Text och musik: Tobias Svärd
  • Illustrationer: Anna Olofsson
  • Specialpedagogiska skolmyndigheten

Detta sånghäfte är utgivet med inriktning på tillgänglighet, delaktighet och alla barns rätt till sång och musik. Till varje sång finns noter, ackord, text och TAKK-tecken. QR-koder leder till streamingtjänster där sångerna gestaltas i tydliga och fina musikfilmer. I låtarna lyfter Tobias Svärd, som också är speciallärare, ämnen som årstider, vänskap och demokrati. Ett värdegrundstema genomsyrar texterna. Ursprungligen kom de här sångerna till som ett kommunikationsverktyg i särskolan, men förskolan kan med fördel fylla på sin sångskatt genom att utforska detta häfte.

Malin Bejram Ellström är språkutvecklare och delar med sig av sina boktips i varje nummer av Fokus förskola.

Malin Bejram Ellström är språkutvecklare och delar med sig av sina boktips i varje nummer av Fokus förskola.

sv
sv