Lady Busty och Miss Shameless prisades på QX-galan där de vann Årets

Lady Busty och Miss Shameless prisades på QX-galan där de vann Årets "Keep up the good work". Foto: Caroline Tengen

Mera drag efter stormen

I februari prisades Malmöbaserade Drag Story Hour och tog emot publikens jubel på tidningen QX:s gala. Det var en välkommen boost efter tumultet i höstas då flera sagostunder på bibliotek kantades av hat och hot. I vår slår Drag Story Hour rekord i antal bokningar.

Lady Busty och Miss Shameless är uppfyllda av glädje efter QX-galan där de vann Årets Keep up the good work.

– Det var surrealistiskt, vilken stämning! Vi har aldrig sett så många kändisar på en gång. Plötsligt stod vi där med Peter Jöback och Annie Lööf. Vi fick så mycket uppbackning, enormt bekräftande, säger Miss Shameless om galan i Stockholm.

– Priset kom lägligt och är ett kvitto på att det vi gör är viktigt, fyller Lady Busty i.

Känner sig trygga

Tajmingen som åsyftas är att Drag Story Hours medverkan på bibliotek i höstas kritiserades av politiker på flera orter. Debatten ledde till hat i sociala medier och på Malmö stadsbibliotek sattes väktare in efter att hot riktats mot en i personalen.

– Det visade tydligt att det finns en kunskapsbrist hos många politiker. De har inte förstått att det vi gör, att inspirera barn att våga vara som de är och att ha förståelse för andra, är i linje med vad som står i barnkonventionen och i läroplanen, säger Miss Shameless.

Nu när stormen lagt sig blickar den sagoläsande duon framåt. I samband med besök på bibliotek sköter biblioteken säkerheten och det känner de sig trygga med. Kalendern är full av bokningar från Malmö till Falun. Flera förskolor i Malmö får besök.

– Det är roligt. Men vi skulle behöva klona oss! säger Miss Shameless med ett skratt.

Fina samtal

Bäst förutsättning för samtal blir det på förskolor och skolor. ”Varför vill du vara drag?” är en vanlig fråga.

– Jag brukar säga att jag tycker att det är roligt och att jag gillar teater, säger Lady Busty. Men det är inte bara barnen som ställer frågor.

– Vi frågar barnen hur de ser på saker. Ofta har de jättebra svar. Det blir oerhört fina samtal. Barn är inte dömande.

Om Drag Story Hour

Drag Story Hour grundades i USA 2015 och spreds sedan till andra länder. Syftet är att inspirera till läsning och till att se positivt på sig själv och på andra. Lady Busty och Miss Shameless följer organisationens riktlinjer.

sv
sv