Millie Stridsberg och Jenin Abdulrahim går sista året på barn- och fritidsprogrammet på Yrkesgymnasiet i Malmö.

Millie Stridsberg och Jenin Abdulrahim går sista året på barn- och fritidsprogrammet på Yrkesgymnasiet i Malmö. Foto: Sanna Dolck Wall

På väg mot drömyrket

Goda erfarenheter från förskolan präglar yrkesvalet. Nu vill Jenin Abdulrahim och Millie Stridsberg inspirera kommande generationer.

Siktet är inställt på en framtid inom förskolan för Jenin Abdulrahim och Millie Stridsberg. Båda är 19 år och går sista året på barn- och fritidsprogrammet på Yrkesgymnasiet i Malmö. Deras intresse för att jobba med barn i förskolan har funnits länge och valet av utbildning är självklart för både Jenin och Millie.

– På förskolan jobbar vi med nästa generations vuxna människor. Det är otroligt viktigt att vara en förebild och ge barnen en bra grund att stå på, säger Millie.

– Jag dras till jobbet för att jag vill hjälpa människor och barn, det är något av det viktigaste man kan göra i livet, säger Jenin.

Förebilder i förskolan

Millie ser med värme tillbaka på sin egen förskoletid och nämner särskilt en pedagog som gjorde extra starkt intryck på henne.

– Hon hette Maria och var den skönaste och mysigaste tanten du kan tänka dig. Jag längtade till förskolan för att hon var där. Hon mötte oss barn vid ingången och berättade vad vi skulle göra under dagen. Om jag var lite hungrig gav hon mig ett päron. Och när hon sade ifrån lyssnade vi uppmärksamt, säger hon och fortsätter:

Förskoletiden satte spår. Som barn gick de i förskola i Malmö, idag lockar förskolan som inspirerande arbetsplats.

Förskoletiden satte spår. Som barn gick de i förskola i Malmö, idag lockar förskolan som inspirerande arbetsplats.

Hon hette Maria och var den skönaste och mysigaste tanten du kan tänka dig.

– När jag blev äldre insåg jag vilket viktigt jobb pedagogerna har. Jag trivdes så bra och den känslan vill jag att alla barn ska få uppleva. Barnen ska kunna leka och ha kul, de ska känna sig sedda och hörda och trivas med pedagogerna som är på förskolan. Millie planerar att jobba som barnskötare i några år, kanske i Göteborg, innan hon studerar vidare till förskollärare.

– Jag hade pedagoger som var fantastiska, och det är det jag strävar mot. Jag vill vara den som barnen kommer till för att prata. Dessutom älskar jag sång, gitarr och konst och det kan jag använda mig av i yrket. I framtiden kanske jag jobbar som rektor eller speciallärare, men jag vill inte bara hjälpa ett fåtal barn, jag vill hjälpa alla barn på förskolan.

Mammas yrkesroll lockade

När Jenins mamma som är barnskötare jobbade på en förskola fick Jenin ofta följa med. Det var då hennes nyfikenhet för yrket väcktes. Sedan dess har hon sommarjobbat på flera förskolor.

– Jag upplevde att min mamma hade ett stort intresse för sitt arbete som pedagog. Hon hade alltid ett leende på läpparna och fick barnen att tycka om henne. Hon var respektfull och gav dem ett bra bemötande, säger hon och fortsätter:

– Så som jag såg min mamma som pedagog har jag tagit med mig i min egen yrkesroll i förskolan.

sv