Illustration: Sanna Borell, ur Djungelön (2011)

Illustration: Sanna Borell, ur Djungelön (2011)

Boktips: Ord som öppnar sinnet

Tre böcker som stimulerar och tänjer på våra vanligaste gränser. Berättelser att levandegöra och forma, tillsammans med andra före, under och efter läsningen.

Ett rep (2021)

  • Text: Cao Wenxuan
  • Illustrationer: Yu Rong
  • Vombat förlag

En bok nästan helt utan ord, men med bilder som lockar fantasi och minnen, oavsett ålder. ”Huvudpersonen” är ett rep som förvandlas till hopprep, tvättlina, monster, gunga, hundkoppel ... Illustrationerna bjuder in till berättelser att väcka till liv i lek, rörelse och muntligt berättande. Varje uppslag blir ett äventyr som förändras varje gång det läses. Förväntan byggs upp redan på bokens framsida och författaren bjuder in med frågan ”Vad vill du göra med ditt rep nu?”

Alla vill va rymdraketen (2023)

  • Text och illustrationer: Emma Ribbing
  • Lilla Hoi förlag

”Tänk om staden var en dans, bygga kropp och titta stort”. Så börjar Alla vill va rymdraketen av författaren, dansaren och koreografen Emma Ribbing. Den fortsätter som en rörlig upptäcktsfärd i staden där fantasi och lek styr. Silhuetter av kroppsformationer och arkitektur möts och omformas i rörelse och lek. Poetiska textrader ackompanjerar den mjuka färgsättningen och sätter ton till berättandet. Boken ger uppslag till eget skapande i dans och ritande av stad eller närmiljö.

Djungelön (2011)

  • Text och illustrationer: Sanna Borell
  • Vombat förlag

En berättelse om mod, vänskap och att övervinna rädsla. Ett barn ger sig ut ensam i djungeln i en liten båt. På en ö möter hon en ny spännande men också skrämmande värld. Där finns växter och djur hon aldrig sett förut; små djur med många ben och stora djur med vassa taggar. Hon träffar också ett annat barn i djungeln. Sanna Borells detaljrika illustrationer och uttrycksfulla text ger fantasin och berättelsen flera estetiska och rumsliga dimensioner att dyka in i.

Malin Bejram Ellström är språkutvecklare och delar med sig av sina boktips i varje nummer av Fokus förskola.

Malin Bejram Ellström är språkutvecklare och delar med sig av sina boktips i varje nummer av Fokus förskola.

sv