Fokus förskola frågade barn från några olika förskolor: Får man leka vad man vill på förskolan?

Fokus förskola frågade barn från några olika förskolor: Får man leka vad man vill på förskolan? Foto: Sanna Dolck Wall

Enkät: Barnens röst

Får man leka vad man vill på förskolan?

– Jaa, det får man! Men inte på andra avdelningar utan att fråga fröken. Man ska lyssna på fröken, och säga förlåt till kompisen. Inte säga dumma ord, då blir kompisen ledsen. En gång öppnade ett barn dörren ut till gården så att alla barnen sprang ut. Men då fick fröken förklara att en vuxen behöver vara med, så att inget händer.

Stella, 5 år, Rönnens förskola.

Stella, 5 år, Rönnens förskola.

– Nej, vi får inte leka dinosauriefighting på förskolan och vi får inte dra i tältet i rörelserummet. Det känns tråkigt för jag gillar att leka med dinosaurier men jag kan leka det hemma ibland. Vi får inte klättra på grinden och vi får inte slänga ut kritorna på golvet. Det är bra att vi inte får göra det.

Nikola, 4 år, Ribersborgs förskola.

Nikola, 4 år, Ribersborgs förskola

– Ja, vi får göra precis vad vi vill på vår förskola. Men vi får inte hoppa ut genom fönstret. Vi får inte heller gå upp på taket och hoppa ner för då dör man. Om någon gör något som vi inte får göra så kan det bli bråk. En gång ritade jag ett stopp som ett kryss på förskolan. Då fick ingen gå förbi det. Det var kul.

Gabriel, 4 år, Ribersborgs förskola.

Gabriel, 4 år, Ribersborgs förskola

– Nej, man får inte göra vad man vill. Man får inte slåss, putta på varandra eller dra andra i håret. Vi får inte leka med böckerna och vi får inte leka med gardinerna. Jag tycker det är bra att man inte får göra vad man vill. Om någon slänger ömtåliga saker som böcker på golvet så kan ju de gå sönder och då kan vi inte läsa.

Sara 5 år, Ribersborgs förskola.

Sara 5 år, Ribersborgs förskola

– Ja, det får vi göra, man får leka precis vad man vill på vår förskola. Men man får inte slå och inte boxa någon annan, för det är dumt att göra det. Det är bra att man lyssnar på sin kompis och säger snälla ord, inte dumma ord, och det är också bra att alla barnen på förskolan får vara med i leken.

Nomi, 4 år, Rönnens förskola.

Nomi, 4 år, Rönnens förskola

– Ja, det får man. Bara man städar undan efter sig! Fast man får inte vara i myshörnan, om man inte är ledsen, då får man. Och man får inte slåss eller puttas! Det är bra. Man får inte säga bajs vid matbordet heller. Men man får prutta, för annars kan man få ont i magen.

Jannah, 5, Gullängens förskola.

Jannah, 5, Gullängens förskola

sv