Böckerna om Elis omfamnar och skapar igenkänning hos introverta barn.

Böckerna om Elis omfamnar och skapar igenkänning hos introverta barn.

Igenkänning för introverta

Barn som funderar mycket och ofta väljer lugnare lekar framför stök och stoj – det är barnen Anna Lindholm vill sätta ljuset på med nya bokserien om Elis.

Det går åt ganska mycket tejp handlar om Elis som har massor av idéer, gillar att bygga slott av pappkartonger, gammelbrev från morfar och små kalas. Han gillar inte stora kalas, slipsar som dinglar, läsk som sticks och det värsta av allt: ballongleken. De vuxna verkar tro att alla barn älskar när ballonger smäller jättehögt. Det är tur att Elis fått så proffsiga hörselskydd av morfar.

Vad kan vi lära oss av Elis?

– Det finns en rädsla bland vuxna när barn inte beter sig på det typiska barnsättet. Vuxna kan bli oroliga när barn vill vara ensamma. Det är bra om man kan öka förståelsen för att det här är ingenting farligt eller dåligt. Det är ett sätt att vara. De här barnen kan blomma på ett fantastiskt sätt om de bara får känna sig trygga.

Varför skrev du den här boken?

– Jag ville skriva en bok som kan hålla de introverta och högkänsliga barnen i handen, som gör att de känner att: aha sån här är jag och det är faktiskt helt okej. Jag önskar att även vuxna som läser tänker efter, i stället för att tänka: vad är det för fel på det där barnet som är tyst eller vill vara för sig själv. Det finns ju en evolutionär anledning till att människor har olika personlighetsdrag. Går man långt tillbaka har det fyllt en funktion att vissa i gruppen behöver vara mer sensationssökande. Men det behövs också personer som analyserar och känner av omgivningen, som är uppmärksamma på faror som hotar.

Mycket barnlitteratur handlar om barn som kastar sig in i mysterier som ska lösas. Det behövs också. Men man behöver också få känna igen sig i de lite stillsammare personerna som funderar, bearbetar intryck på djupet, kanske oroar sig lite mer än andra barn.

Hur har boken tagits emot?

– Det har varit många varma reaktioner. Föräldrar som berättar om sina egna erfarenheter från barndomen och säger att de hade behövt den här boken då. En förälder berättade att de numera läser den här boken högt när sonen ska gå på ett kalas, både före och efteråt. Och inför andra större sociala sammanhang.

Anna Lindholm med boken om Elis.

Anna Lindholm med boken om Elis.

Anna tipsar om fler introverta barn i litteraturen:

  • Pija Lindenbaums böcker om Gittan
  • Helena Hedlunds böcker om Kerstin
  • Haj-Jenny av Lisa Lundmark
  • Till hösten kommer Anna Lindholms andra bok om Elis: Men hoppa då!
sv