Lina Karlström är både förskollärare och författare.

Lina Karlström är både förskollärare och författare. Foto: Sanna Dolck Wall

Eget arbetssätt blev bok

När Lina Karlström bestämde sig för förskolläraryrket för nästan tjugo år sedan räknade hon inte med att också bli författare. Men nu sprider hon kunskap med en bok om utepedagogik.

Engagemang, kommunikation och närvaro är ord som återkommer när vi pratar med Lina Karlström om hennes karriär som förskollärare.

Vad innebär förskolläraryrket för dig?

– Att försöka hjälpa till att forma dessa barn så de blir trygga, kunskapshungriga tonåringar och vuxna, att skapa nästa generation så de känner sig tillfreds, att de kan saker, att de är välkomna in i framtiden som finns där för dem.

Sedan femton år tillbaka är Uteförskolan Stock och sten Lina Karlströms arbetsplats. Här började hon 2017 ta fram ett arbetssätt med stationer för utevistelsen.

– När jag upptäckte hur bra det fungerade behövde jag ta reda på varför.
Det vet hon nu, och efter att ha föreläst och spridit metoden på sociala medier kontaktades hon av förlaget Natur & Kultur som tyckte att hon skulle skriva en bok.

Att försöka hjälpa till att forma dessa barn så de blir trygga, kunskapshungriga tonåringar och vuxna, att skapa nästa generation så de känner sig tillfreds...

Så vad är det då som gör att metoden fungerar?

– Stationerna blir som pedagogiska öar att samlas kring och samtala på. Det finns ett antal kritiska punkter som avgör om det kommer att fungera. Men det allra viktigaste är att det finns en närvarande pedagog. Man måste vara där och stötta emotionellt, socialt och kognitivt. Barnen ska känna trygghet och att de både kan göra sig förstådda och förstår. Sedan gäller det att vara trägen. Stationerna funkar inte om de står i ett förråd, de måste plockas ut regelbundet och det måste vara ett gemensamt arbete.

Att många är intresserade av arbetssätt för utomhuspedagogik är tydligt: Linas bok Undervisa utomhus: lek och lärande i stationer, sålde snabbt slut, men finns nu tillgänglig igen.

Lina Karlström, 40 år förskollärare

  • Utbildning: färdig förskollärare 2007, även behörig grundskollärare
  • Förskolekarriär: började på en uteförskola i Dalby, sedan 15 år på uteförskolan Stock och sten. Vinnare av Malmö pedagogpris 2021 i kategorin förskola.
sv