Illustration: Maria Nilsson Thore, ur Hur mår Dim?

Illustration: Maria Nilsson Thore, ur Hur mår Dim?

Boktips: Känslor i ljuset

Som barn kan det ibland vara svårt att förstå och hantera känslor och dilemman som drabbar en. De här berättelserna rekommenderas att läsas varsamt och tillsammans med trygga vuxna.

Bokomslag

Kommer du ihåg (2023)

  • Text: Sydney Smith
  • Illustrationer/foto: Sydney Smith
  • Lilla Piratförlaget

Den här boken lyfter relationen mellan att hålla kvar känslor, dofter och bilder från det trygga som varit och att försöka förstå det nya okända. I Kommer du ihåg, delar barnet och mamman både ljusa och omskakande minnen. Deras dialog, med och utan ord, skildras med en konstnärlig innerlighet som berör. Boken öppnar för samtal och eftertanke. Bilderna väcker nyfikenhet och viljan att bläddra om och om igen.

Bokomslag

Inga Fler Kramar – En bok om samtycke

  • Text: Yvonne Pearson
  • Illustrationer: Maria Burobkina
  • Idus Förlag

För Theo känns det inte okej när grannen eller hunden förväntar sig utsträckta armar utan anledning. Inte ens mormors varma famn känns skön när Theo inte väljer själv. Inga fler kramar är konkret och tydlig. Den lyfter aspekter av samtycke på ett känslosamt sätt med en glimt av humor och lekfullhet. Theo skriver till slut en lista med regler. I slutet av boken presenteras fler listor till både barn och vuxna om hur samtyckesfrågan kan hanteras i stunden och i förebyggande syfte.

Bokomslag

Hur mår Dim?

  • Text & illustrationer: Maria Nilsson Thore
  • Bonnier Carlsen

Hur mår Dim? handlar om att även de allra minsta behöver ro för tanke och välbefinnande. Dim känner sig jäktad och jagad av surrande insekter och tjattrande fåglar och rusar i väg. Kan skogstjärnens lugna vatten vara räddningen? Vännen Lummer följer med på avstånd, för att se till att Dim inte lämnas ensam. Inbjudande och fantasifulla illustrationer ackompanjerar de känslor som beskrivs hos karaktärerna. På sista sidan anas vännernas skratt och vi kan andas ut.

Malin Bejram Ellström är språkutvecklare och delar med sig av sina boktips i varje nummer av Fokus förskola.

Malin Bejram Ellström är språkutvecklare och delar med sig av sina boktips i varje nummer av Fokus förskola.

sv