Petra Sjöberg, 47 år, speciallärare

Petra Sjöberg, 47 år, speciallärare Foto: Sanna Dolck Wall

Med teckenspråk som arbetsspråk

Petra Sjöberg är förskollärare, speciallärare och handledare med spetskompetens kring hörsel och anpassningar.

På avdelningen Tuppen går barn med grav hörselnedsättning och dövhet. Här är Petra Sjöberg en del av arbetslaget. Sedan sommaren 2023 är hon dessutom ute och handleder kollegor på förskolor runtom i Malmö.

Berätta mer om vad du gör!

– De barn jag möter varje dag saknar förutsättningar för att höra tillräckligt mycket för att utveckla ett talat språk, och därför är teckenspråk vårt arbetsspråk. På Motetten har vi även barn med varierade hörselnedsättningar med talad svenska som språk. Jag är handledare med spetskompetens kring hörsel och anpassningar för att barn med varierade hörselnedsättningar ska kunna tillgodogöra sig verksamheten. Sedan sommaren 2023 är jag även ute och handleder arbetslag på andra förskolor.

Många barn med hörselnedsättningar går idag integrerat i förskolor och med ny teknik och rätt hjälp kan de klara sig riktigt bra. Jag ger dessutom konkreta råd som underlättar pedagogernas arbete. Det kan exempelvis vara att titta på den du pratar med, minimera andra ljud i rummet och använda TAKK* samt bilder till alla barn.

*TAKK = tecken som alternativ och kompletterande kommunikation.

Vad ger det dig och andra?

– Mitt arbete är varierande. Jag får hela tiden utvecklas och anta nya utmaningar vilket är viktigt för mig. Det känns kul och bra att utbildningen till speciallärare och det jag kämpat för har en nytta. Att jag kan göra skillnad med konkreta anpassningar till de barn som behöver det absolut mest, och även handleda pedagoger och på så sätt bidra till att minska stress. Den feedback jag får visar att mina råd hjälper.

Det känns kul och bra att utbildningen till speciallärare och det jag kämpat för har en nytta.

Petra Sjöberg, 47 år, speciallärare

  • Utbildning: Färdig förskollärare 1999. Leg. speciallärare med inriktning dövhet och hörselnedsättning sedan 2018.
  • Förskolekarriär: Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på Motettens
    förskola och sedan dess förskollärare på avdelningen Tuppen.
  • Arbetsplats: Speciallärare sedan 2018.
Petra Sjöberg, 47 år, speciallärare

Petra Sjöberg, 47 år, speciallärare

sv