Bokomslag: Se mig - rätten till stöd tidigt i livet

Bokomslag: Se mig - rätten till stöd tidigt i livet

Ny rapport ser de yngsta

Bris – Barnens rätt i samhället – presenterade våren 2023 en rapport som visade brister i viktiga stödfunktioner för de minsta barnen.

Rapporten Se mig – rätten till stöd tidigt i i livet fokuserar på barn upp till sex års ålder. Det handlar bland annat om att yngre barn sällan beviljas insatser från socialtjänsten och att tillgången till stöd är olika på olika platser i Sverige. Det är genom intervjuer med förskolor, socialtjänst och BVC, i kombination med forskningsresultat och myndighetsrapporter som Bris kunnat konstatera att brister finns, något de också märker i samtal från barn till sin stödlinje.

– I den offentliga debatten har frågan om tidiga insatser fått allt större utrymme, men samtalet fokuserar på insatser till de äldre barnen och de yngsta barnens situation osynliggörs. Samtidigt vänder sig barn till Bris och berättar om utsatthet de levt i sen de var små och om vuxna som inte gör tillräckligt för att de ska få hjälp i sin situation, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

Bland förskollärare och BVC-personal Bris pratat med finns bland annat vittnesmål om brist på tid, resurser, rutiner och metoder

I rapportens slutsatser lämnar Bris rekommendationer på samhällsnivå – strukturella förändringar som kräver politiska beslut – och rekommendationer till verksamheter och yrkesverksamma nära de yngsta barnen. De senare handlar bland annat om utveckling av tydliga metoder och rutiner för samtal med vårdnadshavare när man känner oro för ett barn. I rapporten lyfts också barns egna berättelser om att leva i utsatthet som yngre och vad det fått för konsekvenser för barnen som äldre.
Den fullständiga rapporten finns att ladda ner på Bris hemsida.

Bokomslag Se mig - rätten till stöd tidigt i livet

Bokomslag Se mig - rätten till stöd tidigt i livet

sv