FoU
Forsknings- och utvecklingsarbete (FoU) handlar ytterst om att ta fram ny kunskap och hitta nya lösningar.
Utmaningarna inom socialtjänsten är många, till exempel krav på ökad effektivitet, bättre kvalitet och kunskapsbaserade arbetsmetoder. För att möta dessa utmaningar arbetar vi på FoU med kunskapsutveckling, handledning, samverkan, omvärldsbevakning och metodutveckling.
Till publikationer där du finner FoU-rapporter, FoU-dokument och FoU-traineeuppsatser
FoU-koordinatorerna arbetar med forskning, utveckling och utbildning som stöd för förvaltningens kvalitets- och utvecklingsarbete.
FoU bidrar med att ge idéer, råd och stöd, samt uppmuntran till utökat kvalitetsarbete genom att arrangera utbildningar, seminarier och konferenser.
Utvecklingsarbetet sker i nära samarbete med kommunens verksamheter, hälso- och sjukvården samt högskola och universitet.
FoU-trainee
Anställda får möjlighet att med handledning av forskare på FoU Malmö göra litteraturstudier inom ett för den enskilde och arbetsplatsen intressant ämnesområde.
Till publikationer där du finner FoU-rapporter, FoU-dokument och FoU-traineeuppsatser
De senaste åren har Malmö stad arbetat med att ta fram kunskapsunderlag i arbetet med att förebygga utmanande beteenden hos personer med autism och/eller intellektuell funktionsnedsättning. En forskningsöversikt publicerades år 2012 och från år 2014 har verksamheterna använt nedan listade studiecirkelmaterial.
Forskningsöversikt
Utmanande beteende. Utmanade verksamheter. Björne, P., Andersson, I., Björne, M., Olsson, M., Pagmert, S. (2012:2)
Studiecirkelmaterial
Kognitiv funktionsnedsättning Pdf, 638.2 kB. (Pdf, 638.2 kB)
Handlingsplan med stresstermometer Word, 47.7 kB. (Word, 47.7 kB)
Studiecirkel Pdf, 618.4 kB. (Pdf, 618.4 kB)
Tydliggörande pedagogik - en introduktion Pdf, 211.6 kB. (Pdf, 211.6 kB)
Affektsmitta och lågaffektivt bemötande Pdf, 105.5 kB. (Pdf, 105.5 kB)
FoU-trainee
Erfarenheter från det brukarnära arbetet tas tillvara genom FoU-trainee. Personal i det brukarnära arbetet sätter ord på sina kunskaper genom att läsa och skriva en dag i veckan med handledning från FoU. Uppsatserna fungerar sedan som stöd för kompetensutveckling i verksamheterna.
Till publikationer där du finner FoU-rapporter, FoU-dokument och FoU-traineeuppsatser.
Pågående
Rätt till arbete för personer med funktionsnedsättningar
Enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning har alla rätt till arbete och en tillgänglig arbetsmarknad.
Daglig verksamhet enligt LSS har som uppdrag att ge erbjuda meningsfull sysselsättning till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Syftet är att möjliggöra för personerna att närma sig arbetsliv och samhällsliv.
Hur kan funktionsrättskonventionens intention tolkas och förverkligas i daglig verksamhet för personer som står långt från arbetsmarknaden? Ingrid Runesson vid Malmö universitet och Petra Björne vid funktionsstödsförvaltningen, Malmö stad har lett två forskningscirklar för att utveckla ämnet. Dels med en grupp medarbetare och dels med en grupp brukare. En spridningskonferens har genomförts och rapporter tas fram för publicering inom kort. Kontakt: petra.björne@malmo.se.
Avslutat
Missbruksbehandling för personer med kognitiva funktionsnedsättningar - en del av Öppenvårdshuset Gustav
Öppenvårdshuset Gustav i Malmö är ett samarbete mellan Kriminalvården och Malmö stad och ger behandling för alla typer av missbruk och beroenden.
En mindre grupp behandlare deltog tillsammans med sin chef i en forskningscirkel ledd av Petra Björne. Syftet var att utveckla och anpassa Öppenvårdshuset Gustavs behandling till personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Resultaten diskuterades i en serie workshops och sammanfattades i ett FoU-dokument.