Stödfamilj – ett helhjärtat uppdrag

Att vara stödfamilj är mer än syssla för Antonio och Maria.

– Det är givande för hela familjen. Elias har blivit lite som en storebror för våra barn och de längtar efter att få träffa honom.

Antonio och Maria bor med sina fyra barn i en villa i Malmö. I början av året blev de stödfamilj till en ung kille, Elias, som hälsar på hos dem några gånger i månaden. Det började med att Antonio fick kontakt med Elias mamma - en kompis från skoltiden. I samband med det lärde han också känna Elias. Elias ville börja träna kampsport, precis som Antonio. Han frågade därför om Antonio ville följa med som sällskap.

Under tiden blev Elias och hans mamma beviljade insatsen stödfamilj. Mamman såg att Antonio blivit en förebild för Elias och undrade om Antonio ville bli deras stödfamilj. Antonio och hans fru Maria funderade noga på saken, sen tackade de ja till uppdraget.

– Vi pratade om det i flera veckor för att vara säkra på att vi tog in alla aspekter innan vi bestämde oss.

Det var viktigt för oss att inget barn skulle känna sig åsidosatt, förklarar de. För Maria och Antonio har upplevelsen blivit precis tvärtom. Deras fyra barn ser pojken lite som en storebror och längtar efter att få träffa honom och de ser själva att uppdraget som stödfamilj är givande för alla involverade.

Var dig själv
Elias sover över hos Antonio och Maria ungefär en helg i månaden. När han är hos stödfamiljen gör de ungefär samma saker som de skulle gjort annars.

– Vi gör ingen stor grej av det, utan hittar på samma aktiviteter som vanligt. Jag tycker att man ska vara sig själv och inte ändra så mycket på den man är, säger Antonio.

– Även om vi inte gör så storslagna saker märker vi att alla trivs, lägger Maria till.

Men Antonio och Maria ser också fram emot att kunna göra fler saker som stödfamilj när pandemin släpper. Träning och sport är ett gemensamt intresse för dem alla.

– Jag är ett stort fotbollsfan och hejar på Malmö. Jag vill kunna dela med mig av upplevelser som jag tycker är roliga och som är viktiga för mig, säger Antonio.

Gör det helhjärtat

För den som vill bli stödfamilj har Antonio och Maria några tips.

– Det viktiga är att du har tid och ork för uppdraget. Gör det helhjärtat så att det blir bra för barnet och ge inte upp om det känns stelt i början, säger de.

Fakta om stödfamilj LSS

Du som är barn, ungdom eller vuxen, som har en funktionsnedsättning och bor hemma hos dina föräldrar kan ansöka om att få stödfamilj enligt LSS. Syftet är att du ska få social stimulans och nya kontakter, samtidigt som dina anhöriga får eventuell avlastning.

Bli stödfamilj
Som stödfamilj tar du regelbundet emot ett barn eller ungdom, med funktionsnedsättning, i ditt hem. Att vara stödfamilj är ett frivilliguppdrag där du får ekonomisk ersättning från Malmö stad. Det behövs ingen särskild utbildning, men det är bra att ha erfarenhet av intellektuell funktionsnedsättning eller autism. Det viktigaste är att du har tid och utrymme för uppdraget. En stödfamilj kan vara en familj eller en ensamstående person. Du kan bli stödfamilj till en vän eller släkting, men barnet kan också vara någon du inte känner sedan tidigare och som väntar på att få en stödfamilj. Läs mer på malmo.se/blistodfamiljLSS

sv
sv