Malmö stad
$left
$middle

Använd lokalt tillgängliga resurser

Stadsbyggnad och arkitektur som återbrukar och använder material som finns tillgängliga på nära håll minskar resursförbrukningen, klimatpåverkan och stöttar den lokala ekonomin. Lokala material är många gånger naturligt anpassade till platsens klimat och landskap samt förankrade i platsens historia, byggnadstradition och samtida näringsliv.

I Malmö har tegel varit ett vanligt material. Det tillverkades lokalt och blev därför ett byggmaterial som kommit att prägla staden. Att välja lokalt producerade material eller bygga med återbrukade material skapar en naturlig platsförankring som stärker Malmö ur flera aspekter - det byggda blir i högre grad unikt och lokal ekonomi stärks.

När vi bygger nytt och omvandlar miljöer behöver vi fundera över vilka material som används. Jordens resurser är ändliga och materialval ska ske med omsorg om dessa. Klimattrappan visar att vi i första hand ska spara befintlig bebyggelse. Går inte det ska vi använda återbrukade material. I tredje hand används klimatsmarta material som går att demontera och i sin tur åter-använda när byggnaden nått sitt slut.

Att inte riva det som redan är byggt är något att ta i beaktning. Ibland behövs fantasi och kreativitet för att hitta vägar framåt för byggnader och material så att de får nytt liv och nya funktioner.

I många fall kan det som sparas eller återbrukas ha ett skönhetsvärde som inte återfinns i nyproducerade material och detaljer. Ett handslaget tegel med sin lite ojämna form eller en ståltrappa som många har gått i bär spår av mänsklig närvaro och skapar identitet. Men även material som inte har ett uppenbart skönhetsvärde behöver tas tillvara och vara reella inslag i det nyproducerade. Betongstommar och stålbalkar kan återbrukas som bärande delar i nya byggnader. Restmaterial från andra tillverkningsindustrier är också intressant att pröva på nya innovativa sätt.

Att välja att bygga med lokala material är också ett sätt att förhålla sig till resurser. Hur lokalt ett material kan vara beror på vilken typ det är fråga om, men en grundprincip är att i första hand välja de som finns nära. Det ger mindre transporter och stärker regionens kunskap och ekonomi.

Genom att ta hänsyn till resursfrågan, bevara, återbruka och använda lokala material stärker vi Malmös förankring i det historiska och lokala med en stad som vi känner igen.

Kontrollfrågor

Är materialvalet baserat på lokala tillgängliga material och producenter?

Har projektet prioriterat lokala, förnybara, återvunna eller återbrukade material?

Minskar projektet mängden importerade material?

Har projektet tagit hänsyn till hur ’sourcing’ eller produktion av de material som används påverkar Malmöregionen?

Sidan senast uppdaterad:

sv