Malmö stad
$left
$middle

Gör plats för lokal kunskap och inflytande i processen

Stadsbyggnad och arkitektur behöver bygga på insamlad kunskap från de många människor som har anknytning till platsen och att den kunskapen används för att påverka det byggda resultatet. Insikter om hur platsen används i vardagen, historier och tankar om vad som skulle kunna bli är ett sätt att fånga platsens anda och en väg till att skapa gemenskap och delägarskap för platsen.

I Malmö finns en mångfald av levda erfarenheter, drömmar och behov, människor med olika förmågor, bakgrund, och åldrar. Som aktör har man en unik chans att använda sig av både den lokala kunskapen och viljan till medskapande när man bygger stad och utvecklar platser.

Stadsbyggnadsprocessen sägs vara vår mest demokratiska och att
samråda med stadens invånare är en självklar del i planeringen. Malmö stad har olika metoder för medborgarinvolvering och det prövas och utvecklas nya sätt inspirerade av omvärlden för att nå aktiv medverkan. Det viktigaste med de olika metoderna är att det finns en öppenhet och vilja till att låta den lokala kunskapen och inflytandet påverka projektets innehåll och utformning. Det handlar inte bara om att lyssna, utan om att aktivt ta tillvara och förändra.

I processen med att utveckla en plats är det värdefullt att så tidigt som möjligt samtala med en representativ grupp av de som utgör lokalsamhället. Innan man kommit för långt i projektplanering finns störst möjlighet att aktivt ta in andras kunskap om platsen de bor eller verkar på. Det är också intressant att arbeta tillsammans med lokala krafter, både boende och verksamma, som medskapare genom hela processen till färdigt resultat. Det kan handla om att praktiskt bygga tillsammans, att anställa lokalt, gemensamt fira milstolpar eller att ta tillvara konkreta lösningar som kommer från medborgarna.

Att komplettera en plats med önskade funktioner som kommer många till del kan lyfta ett helt område. Eller så finns det företeelser att ta hand om och utveckla som redan är värdefulla för de som är på platsen. Att ha bidragit till att uppfylla gemensamma visioner, komma med kreativa lösningar,
eller rent praktiskt ha byggt något gör att man med stolthet och en känsla av ägandeskap rör sig i staden och sitt område.

Genom att Malmöborna är med och påverkar det som byggs på en plats skapas ett personligt och dynamiskt Malmö där det byggda speglar stadens många invånare.

Kontrollfrågor

Har en grupp som är representativ för de som påverkas av förslaget fått inflytande?

Har tid tagits för att proaktivt engagera och lyssna på lokalbefolkningen tidigt i processen?

Har människors engagemang tagits tillvara genom konkreta gemensamma aktiviteter på platsen?

Har sättet som platsen upplevs av lokala invånare och/eller verksamma påverkat förslaget?

Sidan senast uppdaterad:

sv