Utgå från landskap och lokalt klimat
Stadsbyggnad och arkitektur som utgår från klimat och landskap tar hand om de förutsättningar som finns på platsen och använder dem genom att arbeta med förutsättningarna, inte emot. Platser skyddade från blåst, i sol på vintern eller i skugga på sommaren skapar miljöer där människor vill vistas. Landskap, växtlighet, topografi, ekologi och biologisk mångfald är lika viktiga och påtagliga element att förhålla sig till som byggd miljö.
Malmö är en stad där människan i hög grad har haft inverkan på landskapet. Men landskapet har i lika hög grad påverkat stadens framväxt och utseende. Slättlandskapet och havet ger Malmö en relativt flack topografi, ett tidvis blåsigt klimat och en bördig jord som ger växtligheten goda förutsättningar.
Att arbeta platsbaserat utifrån ett landskapligt och klimatmässigt
perspektiv innebär att följa de förutsättningar naturen ger på en plats, såsom växtlighet, topografi och landskapselement eller sol,
vind och nederbörd.
Malmö och jordbrukslandskapet som omger staden har en horisontalitet och präglas av långa, sammanhängande stråk som betonas av trädalléer mellan öppna fält och kring platsbildningar. Malmös skala och öppna stadsrum gör att himlen är särskilt närvarande. Staden har oftast mindre höjdskillnader att förhålla sig till, men det innebär också att man inte behöver komma upp så högt för att kunna se ut över staden och att de högre hus som byggs blir tydliga markörer i stadsbilden. En lågmäld landskaplighet som kräver omsorg när man adderar bebyggelse och skapar nya platser.
Vi lever i en period där människans avtryck på jorden påverkar våra väderförhållanden. När vi nu står inför mer oberäkneligt väder behöver vi optimera vårt byggande och ta tillvara de naturliga förutsättningarna så att våra byggnader och miljöer blir behagliga att vistas i.
En väl studerad och gestaltad byggd struktur som utgått från att ge skydd för vindar skapar ett rikare stadsliv och lokala platser där människor vill vistas. Men vi behöver också hitta lösningar för stora mängder regn på kort tid, värmeböljor och stormar. Dagvattendammar, gröna tak och vattenmagasinering är exempel på lösningar som kan bli en del av det byggdas utformning och kvaliteter. Sol och värme är efterlängtat i det nordliga klimatet, men de är parametrar som behöver hanteras utifrån att det kan bli alltför varmt - exempelvis genom att solskydda fasader och bygga skuggade utomhusmiljöer.
Klimatet är också en resurs att använda i det byggda. Med solceller, vindkraft och annan teknik kan vi dra nytta av det jorden ger och integrera det med det byggda.
Genom att, på ett kreativt sätt, använda de förutsättningar platsens landskap och klimat ger oss får vi ett Malmö som står rustat för framtida förändringar.
Kontrollfrågor
Förstärker projektet landskapets särdrag?
Har förslaget anpassats för att mildra negativa lokala konsekvenser av klimatförändringar?
Arbetar projektet med att specifikt skapa förutsättningar för vistelse och rörelse utifrån lokala väderförutsättningar?
Använder projektet naturens förutsättningar genom att tillvarata grönska, dagvatten, solenergi, eller vind i gestaltningen?
Finns det särskilda förutsättningar i projektet som beaktat en unik flora, fauna på platsen?
Sidan senast uppdaterad: