Som Sveriges snabbast växande storstad har Malmö en stor befolkningsökning. Varje år byggs ett par tusen nya bostäder. Att bibehålla tempot i bostadsbyggandet är viktigt för att Malmö ska kunna fortsätta växa och vara en attraktiv och hållbar stad.
Som Sveriges snabbast växande storstad har Malmö en stor befolkningsökning. Varje år byggs ett par tusen nya bostäder. Att bibehålla tempot i bostadsbyggandet är viktigt för att Malmö ska kunna fortsätta växa och vara en attraktiv och hållbar stad.
En väl fungerande bostadsmarknad är en grundläggande byggsten såväl i den enskilda individens liv som för samhällets utveckling i stort.
Malmö stad undersöker med start under 2024 hur konceptet klimatkvarter kan vara en del av stadens stadsbyggnadsprocess. Syftet är att utforska hur begreppet kan användas som dialogverktyg med byggherrar när framtidens hållbara och robusta Malmö växer fram.
Att hushåll har låga inkomster i kombination med en brist på bostäder med låga hyresnivåer är en anledning till att en del av Malmös invånare är hemlösa. Malmö stad gör insatser för att motverka hemlöshet på olika nivåer och i olika verksamheter.
Bostadsgårdarna är en del av Malmöbornas hem och en plats för lek och rörelse, för samvaro, för avkoppling, odling och grönska. Malmö stads riktlinjer för bostadsgårdar ger vägledning i hur bostadsgårdar ska användas och utformas för att bidra till Malmöbornas välbefinnande och känslan av trygghet.
Höga hus engagerar och märks. De har en stor påverkan på både närmiljön och bilden av Malmö. Malmö stads riktlinjer förtydligar vikten av att höga hus byggs på rätt plats, med hög kvalité och på ett klimatsmart sätt.
Miljöbyggstrategin är en plattform för hållbart och klimatsmart byggande som ska bidra till dialog, kunskapsutbyte och samverkan mellan Malmö stad och byggaktörerna i Malmö.
Att använda bottenvåningar i byggnader för olika verksamheter och funktioner bidrar till att göra staden intressant, stimulerande och trygg att vistas i. Malmö stads riktlinjer för bottenvåningar ger vägledning i hur bottenvåningar ska användas och utformas för att skapa attraktiva och levande stadsmiljöer.
Översiktsplanen pekar ut riktningen och beskriver visionerna för Malmös utveckling tjugo år framåt i tiden. Den tar höjd för att Malmö ska kunna fortsätta växa på ett hållbart sätt.
Malmö stad och Malmös byggaktörer arbetar på flera plan för att uppnå ett klimatneutralt byggande till år 2030. Lokal färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö, även kallad LFM30, är ett branschdrivet initiativ från Malmö stad.
Vi arbetar aktivt för att skapa ett mer cirkulärt Malmö, för att minska vårt klimatavtryck och vår miljöpåverkan. Det handlar om att utnyttja de resurser vi redan har så länge som möjligt, till exempel byggmaterial.
Stadsbyggnadsprocessen beskriver hur det går till att utveckla staden från ett större område eller plats till ett färdigt byggprojekt. Du kan vara med att påverka hur det ska bli, genom att bidra med din kunskap och dina synpunkter. Bestämmelserna i stadsbyggnadsprocessen regleras av plan- och bygglagen, PBL.