Stadsbyggnadspriset
Stadsbyggnadspriset delas ut till arkitektur- och stadsbyggnadsprojekt som är hållbara, inkluderande och vackra livsmiljöer. Alla är välkomna att nominera sina favoritprojekt.
Nytt sedan 2023 är att ett expertråd av sakkunniga från stadsutvecklings- och arkitekturbranschen väljer ut finalister bland de nominerade förslagen. Juryn beslutar sedan vilket projekt som belönas med Stadsbyggnadspriset.
Så här går det till
Stadsbyggnadspriset kan tilldelas projekt i Malmö kommun som färdigställts inom de senaste tre åren. Hela miljöer, byggnader, utemiljöer och förändringar samt ny- och ombyggnation, renovering och restaurering kan belönas.
För att förslaget ska komma med för bedömning måste projektet vara avslutat.
I början av året öppnar nomineringen där vem som helst kan skicka in förslag på vinnare. När nomineringsperioden är avslutad gör stadsbyggnadskontoret en första gallring för att se att de nominerade projekten uppfyller alla kriteriet för priset.
Nästa steg är att respektive projekts byggaktörer och arkitekter ombeds skicka in kompletterande material - bland annat bilder, planskisser och beskrivningar om hur de uppfyller de olika kriterierna.
De projekt som skickar in material går vidare till stadsbyggnadsprisets utomstående expertråd som värderar materialet i relation till stadgarna. De gör sedan ett urval av de inkomna förslagen och besöker dem för närmare bedömning. Därefter föreslår de för juryn vilka projekt som ska gå till final.
Efter en besiktningstur där alla projekt besöks utser juryn årets vinnare av stadsbyggnadspriset och eventuella hedersomnämnanden. Prisutdelning sker under hösten.
Priset består av en minnestavla som sätts upp på det belönade objektet. Byggherre och arkitekt belönas med diplom.
Det här belönar Stadsbyggnadspriset
Sedan 1982 har Stadsbyggnadspriset delats ut varje år, förutom 1995, då juryn inte kunde utse någon vinnare.
Stadsbyggnadspriset belönar projekt som uppvisar social och miljömässig hållbarhet, arkitektonisk kvalitet, långsiktighet och har en positiv betydelse för Malmös utveckling.
Juryn har också möjlighet att dela ut hedersomnämnanden för att uppmärksamma särskilda insatser för att utveckla Malmös livsmiljöer.
Expertråd 2024
Katarina Rundgren, arkitekt, Testbedstudio Malmö
Per Andersson, landskapsarkitekt och delägare, Sydväst arkitektur och landskap
Olga Schlyter, byggnadsantikvarie, Olga Schlyter Kulturmiljökonsult
Marwa Dabaieh, arkitekt, Malmö universitet
Finn Williams, stadsarkitekt, Malmö stad
Jury
Stefana Hoti (MP), ordförande stadsbyggnadsnämnden
Sofia Hedén (S), kommunalråd Kommunfullmäktige
Tony Rahm (M), andre vice ordförande stadsbyggnadsnämnden
Andréas Schönström (S), ordförande tekniska nämnden
Håkan Fäldt (M), andre vice ordförande tekniska nämnden
Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör
Tobias Nilsson, direktör fastighets- och gatukontoret