$left
$middle

Skyfallsanpassning

Klimatförändringar drabbar nu delar av världen som tidigare varit förskonade. Hur extrema skyfall ska kunna hanteras är relativt nytt för Malmö stad och andra svenska kommuner.

Det värsta skyfall som drabbat Skåne, och särskilt Malmö, föll den 31 augusti år 2014. Delar av Malmö fick då 100 millimeter regn på 24 timmar. Dagvattensystemen kunde inte ta emot de stora vattenmängderna och flera områden i staden översvämmades.

Aktivt arbete för en hållbar framtid

Malmö har sedan decennier tillbaka arbetat aktivt för att bygga långsiktigt hållbara dagvattenlösningar i nybyggnadsområden. Utbyggnaden av Bunkeflostrand och Gyllins trädgård är två av flera exempel. De senaste årens översvämningar har intensifierat detta arbete.

Metoder för att hantera skyfall

Att med flit översvämma vissa områden är en lösning för att ta hand om kraftiga regn. Då vattenledningsnätet inte är dimensionerat för att ta hand om stora mängder nederbörd har i stället särskilda platser i staden anpassats för att klara av regnen. Man styr helt enkelt om översvämningarna till platser där de inte orsakar någon skada. Exempel på sådana multifunktionella platser är vissa parker och idrottsplatser.

När vi bygger nya områdentar vi hänsyn till möjliga skyfall och att området ska klara stora vattenmängder. Det kan exempelvis röra sig om olika former av fördröjningsmagasin, dit vattnet leds, innan det drar vidare ner i dagvattenledningarna.

När det regnar extremt mycket är det inte möjligt att avleda allt vatten i dagvattensystemet. Allt från hängrännor till dagvattenledningar svämmar över och vattnet rinner ovan mark. I den situationen är det viktigt att vattnet inte skadar bebyggelser.

Dagvattenhanteringen är viktig även vid normala regn, och där kan alla bidra till en långsiktigt hållbar dagvattenhantering. Det gäller t.ex. hur Malmö stad kan göra det lättare för vatten att tränga ner i marken och att fördröja avrinningen till dagvattenledningarna, men den enskilde fastighetsägaren som väljer gräs och singel till sin tomt stället för plattor och asfalt gör också en viktig insats.

Vi arbetar för att hitta skyfallslösningar i enskilda områden och vid nya exploateringar. I arbetet med att skyfallsanpassa Malmö satsar staden på lösningar ovan jord och då främst på platser som får flera funktioner.

Att med flit översvämma vissa områden är ett exempel på en multifunktionell lösning för att ta hand om kraftiga regn. Då vattenledningsnätet inte är dimensionerat för att ta hand om stora mängder styr man om översvämningarna till platser där de inte orsakar någon skada. Exempel på sådana multifunktionella platser är vissa parker och idrottsplatser.

Underjordiska magasin är kostsamma och tar mycket plats utan att fylla någon annan funktion. Vi tänker en kedja av många lokala åtgärder i stället för några få stora. Pöl till pöl har varit ett devis under arbetet med strategidelen.

Långsiktigt arbete tillsammans med VA Syd

Malmö stad har tillsammans med VA Syd tagit fram en skyfallsplan. Detta innebär att vi har en långsiktig och konkret handlingsplan för hur staden ska rustas mot skyfall.

Kostnaderna i samband med skyfall ska minimeras. Vi ska förbättra säkerheten för viktiga samhällsfunktioner vid skyfall. Inga medborgare ska utsättas för fara eller få sina boytor förstörda. Malmös ambition med skyfallsplanen, långsiktigt, är att staden ska vara bättre rustad för att hantera framtida skyfall.

Skyfallsplan

Malmös ambition med skyfallsplanen, långsiktigt, är att staden ska vara bättre rustad för att hantera framtida skyfall. Skyfallsplanen antogs av kommunstyrelsen 2017.

sv