Tematrädgårdar

I Slottsträdgården har vi många olika tematrädgårdar som bjuder på ett varierande utbud av stilar att inspireras av.

Japanska trädgården i Slottsträdgården

Japanska trädgården i Slottsträdgården. Foto: Ali Jehad

Japanska trädgården

Inspirerad av den moderna japanska trädgårdskonsten och zenbuddismen. Få växter ger renhet och plats för kontemplation. Här växer svarttall och kinesisk blomsterkornell i ett "granithav". Går man över bron ser man havets olika ansikten.

Design: John Taylor

Under poppelträdet

Denna trädgård är inspirerad av den spanska arkitekten Gaudí formspråk med sina organiska murar med små sprickor och håligheter för insekter och växter att flytta in. Växtmaterialet är valt så att det ständigt händer saker året runt. En plats för vila och kontemplation med utsikt över vallgraven.

Design: Linnéa Dickson

Heidis trädgård

En stilfull trädgård med ett strikt formspråk, ritad av trädgårdsdesigner Heidi Palmgren. Trädgårdens ryggrad är klotjärnek, klotbuxbom bambu. Under högsommaren blommar här stäppsalvia, vit solhatt och bergsvallmo.

Allra vackrast är trädgården under hösten - då vit höstanemon letar sig upp bland de kubistiska formerna.

Design: Heidi Palmgren

Nya perennträdgården

Trädgården kanske uppfattas som oplanerad. På ett sätt är det rätt. Tanken är att den ska efterlikna en naturlig rabatt i det fria. Men det finns ordning i detta kaos. Tidig vår är trädgården täckt av hundratals vårlökar.

Allra vackrast är trädgården när både körsbärsträdet och magnolian står i blom samtidigt. Under vintern står alla växterna oklippta. Det är vackert, skapar övervintringsmöjligheter för insekter och ger samtidigt småfåglarna mat.

Design: John Taylor

Torrt och frodigt

Torra och vad de flesta skulle kalla dåliga lägen kan utnyttjas för att skapa lättskötta planteringar. Växter från olika stäpp- och ökenområden är anpassade för att klara extrema förhållanden och trivs bättre ju kargare det är. För dem är det torra väldränerade läget alldeles utmärkt och gör att de kan trivas i vårt kallare regnigare klimat.

För att tåla torka har växterna utvecklat t.ex. ludna, silvriga eller suckulenta blad för att minska avdunstningen medan lökväxter har valt att gå i vila under den torraste tiden. Alla bäddarna är uppbyggda av bara sand.

Tanken med planteringen är att få en känsla av en frodig torräng med växter från såväl Centralasien, Kaukasus, USA och Sydafrika. Murarna av kalksten från Falköping ger de strikta formerna som passar i en slottsträdgård och känslan av en gammal överväxt ruin.

Design: Peter Korn

Linnéträdgården

Här bjuds barn och lärare in till att samtala om Carl von Linné och växternas spännande värld. Trädgården är utformad som en exkursion lik de Linné tog sina studenter på under 1700-talet.

Följ med på en vandring genom LJUNGHEDEN, SKOGEN och ÄNGEN där vi letar, känner, doftar och talar om växter - både vad de kan göra för oss, och vad vi kan göra för dem.

Design: Nina Nordström & Sofie Selander, Aken studio

Turboträdgården

Med denna trädgård vill vi visa frodighet och växtkraft. Här växer storbladiga växter som verkligen har en "turbo-tillväxt" om de bjuds på god mat och dryck. Vi har höjt växtbädden och fyllt på med en riktigt god jord laddad med näring. Dessutom kommer flertalet av träden att markhamlas likt gammalt stubbskottsbruk. Detta innebär att man med några års mellanrum sågar ned dem i marknivå och följden blir mycket kraftiga årsskott med enorma blad.

Design: Peter Linder

Klimatträdgården

Här växer värmeälskande palmer, gräs och bambu. Växter som egentligen kräver varmare klimat för att klara sig. Trädgården visar vilka växter vi kan odla när klimatförändringarna blir verklighet. Och vad temperaturhöjningen innebär för oss.

Ett mildare klimat kommer helt enkelt att ge oss nya trädgårdsupplevelser men också stora problem som översvämning och torka. Växter som förr inte kunde övervintra på våra breddgrader kan i framtiden växa här.

Design: Sydväst arkitektur & landskap i samarbete med landskapsarkitekt Magnus Svensson