Malmö stad
Elmin Vajzovic
El- och energiprogrammet

”Ingen robot kommer kunna ersätta mig”

Elmin Vajzovic tilltalas av friheten som finns i elektrikeryrket, men också de många kontakterna med andra människor. I fjol tog han studenten från el- och energiprogrammet.

I dag har han fullt upp på jobbet med att installera laddboxar till elbilar och solceller till både privatpersoner och företag.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att vara elektriker är frihet. Man kommer ut till kunder och de är vänliga och trevliga. Det är kul. Den bästa känslan är när du gjort ett bra jobb och kunden blir nöjd. Det känns som en fin belöning. Jag jobbar på ett företag som heter Easycharging och vi installerar laddboxar till elbilar både hos privatpersoner och företag. Dessutom installerar vi solceller.

Det är full rulle kanelbulle som man brukar säga och massa att göra varje dag. Jag fick jobb där direkt efter studenten. Efter ett tag bytte jag till att bli serviceelektriker där jag bytte ut lampor och monterade vägguttag hemma hos personer. Jag var där i åtta månader och sedan bytte jag tillbaka till det första företaget där jag trivs väldigt bra.

Vad är dina framtidsdrömmar?

– Min dröm är att öppna eget, tjäna pengar och vara min egen boss. Jag älskar branschen. Det är så mycket man lär sig och som man kan dra nytta av varje dag. Sedan blir man kanske lite arbetsskadad på så sätt att jag kollar på om de dragit kablarna rätt även när jag är på semester.

Hur var din utbildning?

– Min gymnasietid på Universitetsholmen var fantastisk där man lärde känna vänner för livet. Sedan är det bra att skolan är med i Elteknikbranschens gymnasieskolor, ETG. Det innebär att efter man har gjort ett test på tre dagar får ett certifikat och efter studenten kan anställas som förstaårsmontör. Man får mer möjligheter till jobb på det sättet för de jagar verkligen elektriker, det finns ett stort behov.

Hade ni också mycket praktik?

– Ja, det var mycket. Första året var teoretiskt där vi både lärde oss hur kablarna ska dras och om vad som är bra ergonomi, för det är viktigt för oss att ta vara på kroppen. Det handlar både om att lära sig vad som till exempel är brandfarligt och hur man kan jobba säkert som människa. För ström är inget att leka med, man måste kunna sin grej. År två och tre jobbade vi mycket i verkstaden på skolan och sedan var vi ute på mycket praktik. Praktiken var en fantastisk tid och för mig ledde det till att jobbet var säkrat redan innan jag tog studenten.

Vad krävs av en för att bli elektriker?

– Det gäller att ha ett intresse och att visa framfötterna både i skolan och på praktiken. Då är det enkelt att få jobb. Jag var under praktiken känd för den som frågade mest. Men det resulterade i att jag i dag är rätt så duktig och vet vad jag gör.

Vad ska de som söker till gymnasiet nu tänka på?

– Välj det som du tycker är roligast. Känner du en liten gnista inom el, då är det inget fel att testa. För mig var det ett enkelt val. Jag visste redan sedan mellanstadiet eftersom jag har en släkting som jobbat inom el så jag såg det från honom och tyckte det verkade jätteroligt. Sedan när man hörde om pengarna man kan tjäna så var det också ett plus. Jag har aldrig ångrat mitt val.

När jag valde till gymnasiet ville jag bara plugga tre år till och sedan börja jobba. Jag var ganska rastlös. Detta jobb är perfekt för mig. Min utbildning var också högskoleförberedande så om jag vill ändra mig och plugga vidare till elingenjör så kan jag göra det.

Det finns många valmöjligheter?

– Ja, precis. Sedan är elektriker ett framtidsjobb. Det finns inga robotar som kommer kunna ersätta en elektriker. Det finns hur mycket jobb som helst och man känner sig eftertraktad. Så vill du ha jobb är det ett bra val. Jag gillar mitt val. Varje dag jag går till jobbet så känns det roligt att gå dit.

sv