Berättelser om smarta framtidsval

Vill du läsa om fler spännande yrken, vägval och karriärmöjligheter? Vill du ta del av berättelser och framtidsdrömmar från tidigare elever på yrkesprogram och se vilka råd de har till dig som snart ska göra ditt gymnasieval?

Här hittar du intervjuer med tidigare elever från samtliga yrkesprogram. Läs och inspireras innan du gör ditt gymnasieval. Kanske är det just ett yrkesprogram som öppnar dörrarna till din framtid?

”Jag är stolt över att jag vågade följa mina drömmar”

För fem år sedan tog Ida Rosengren studenten från restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori. Sedan dess har hon hunnit jobba på flera olika arbetsplatser.

Idag vidareutbildar hon sig på en yrkeshögskola och drömmen är att jobba med ledarskap och arbetsmiljöfrågor för att skapa en positiv förändring inom restaurangbranschen.

”Mitt jobb är ingenting man kan läsa sig till i en bok”

Inför gymnasievalet slets Simon Helm mellan två starka intressen – hästar och badminton. Han valde hästarna och det har han aldrig ångrat.

För fem år sedan tog han studenten från naturbruksprogrammet med inriktning trav och sedan dess har karriären flutit på. Han kör travlopp, tränar och sköter om hästar och siktar på att en dag vinna världens största travtävling.

"Nu ska jag jobba i något år till men sedan tänker jag plugga vidare till ingenjör”

Julia Sörensen gjorde ett modigt val inför gymnasiet – hon sökte till ett mansdominerat yrkesprogram.

Efter studenten i juni 2022 fick hon direkt jobb som kyltekniker och det trivs hon bra med. Men, tittar vi några år framåt så kommer hon att vara tillbaka i skolbänken. Siktet är nämligen inställt på drömyrket ingenjör och efter examen från VVS- och fastighetsprogrammet har hon den högskolebehörighet som krävs för att komma in på en ingenjörsutbildning.

"Vill du ha jobb efter gymnasiet rekommenderar jag verkligen ett yrkesprogram"

Att välja vård- och omsorgsprogrammet var självklart för Dana Rafati, hon visste att hon ville jobba med människor och inom vården. I juni 2020 tog hon studenten och sedan dess har det rullat på.

Efter ett års arbete på sjukhus är hon tillbaka i skolbänken för att nå nästa milstolpe i karriären – en sjuksköterskeexamen. Därefter väntar ytterligare mål och drömmar.

”Lärarna var hur underbara som helst”

Karl Roos tog studenten i juni 2022 efter att ha läst industritekniska programmet med inriktning industriteknik. Redan dagen efter studenten började Karl jobba och nu satsar han på att fortsätta lära sig så mycket som möjligt.

I framtiden kan det bli jobb utomlands, men inget är spikat.

"Som plåtslagare har jag kul på jobbet"

Mohammad El Azza som går sista året på bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning plåtslagare har en dröm att driva egen firma. Som plåtslagare finns alla möjligheter till det.

Efterfrågan på kompetensen är stor och trots att han inte ens tagit studenten är jobbet fixat.

"Det bästa med mitt jobb är att jag får jobba med något som jag verkligen tycker om"

Josefine Billgren har läst hantverksprogrammet med inriktning frisör, barberare och hår- och makeupstylist och tog studenten i juni 2022. Att göra gymnasievalet var inte särskilt svårt för Josefine, hon har drömt om att bli frisör sedan hon var liten.

Idag jobbar hon på en salong i Malmö och Lund och siktar på att uppfylla fler drömmar i framtiden.

”Jag vill utveckla mig hela tiden i det här yrket och skulle gärna vilja bli chef”

När Mohamad Maddah skulle göra sitt gymnasieval så lyssnade han inåt. Som en väldigt social person var det viktig att få träffa många människor i jobbet. Därför sökte Mohamad till barn- och fritidsprogrammet med inriktning väktare.

Studenten tog han i juni 2022 men redan innan dess hade han säkrat sitt första jobb. Idag jobbar Mohamad i Lund, både som lärarvikarie på en grundskola och som väktare på väktarbolaget Avarn. I framtiden vill han bli chef, eller kanske polis.

”Ingen robot kommer kunna ersätta mig”

Elmin Vajzovic tilltalas av friheten som finns i elektrikeryrket, men också de många kontakterna med andra människor. I fjol tog han studenten från el- och energiprogrammet på Universitetsholmens gymnasium.

I dag har han fullt upp på jobbet med att installera laddboxar till elbilar och solceller till både privatpersoner och företag.

”Att välja ett yrkesprogram betyder oftast att du är garanterad ett jobb direkt efter studenten!”

Vid 19 års ålder har Mikaela Virc redan haft fem olika jobb inom service. Men så är hon också ett utbildat serviceproffs!

I juni 2022 tog Mikaela studenten från hotell- och turismprogrammet på Malmö Borgarskola och nu har hon flyttat till Schweiz för att plugga på en av världens bästa skolor i branschen – Swiss Hotel Management School.

”Jag visade framfötterna – nu får jag ta ansvar”

Redan innan Ossian Brandin tog studenten hade han fixat jobb. Nu när det snart har gått två år sedan han tog studenten från vad som i dag heter försäljning- och serviceprogrammet siktar han mot nya mål inom försäljning.

”Jag gick fordon – i dag är jag säljare”

För fem år sedan tog Oskar Thulin studenten från fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri. Sedan dess har han vunnit Yrkes-SM som bilskadereparatör och även det nordiska mästerskapet.

I dag jobbar han som säljare och förser bilverkstäder i Skåne med utrustning.

”Yrkesprogram ger en stabil grund att stå på”

Maxime Schüler ville göra något annat än att läsa samhälle eller ekonomi på gymnasiet. Därför valde hon att gå International Baccalaureate med inriktningen Business Administration in Hospitality Management (BAHM).

2021 tog hon studenten och efter att hon gjort militär grundutbildning fick hon jobb som assisterande receptionschef på ett hotell i Malmö.

Yrkesprogram – ett smart val för framtiden

Ta chansen att skapa en ljus framtid. Öppna dörrarna till en värld där arbetsgivarna kommer att tävla om dig och där inkomst, karriär och utveckling är en självklarhet. Plugga vidare om du vill, när du vill. Du har alla möjligheter.

Gör ett smart val och läs ett yrkesprogram på gymnasiet.

Kontaktinformation och länkar

sv