Mohammad El Azza
Bygg- och anläggningsprogrammet

"Som plåtslagare har jag kul på jobbet"

Mohammad El Azza som går sista året på bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning plåtslagare har en dröm att driva egen firma. Som plåtslagare finns alla möjligheter till det. Efterfrågan på kompetensen är stor och trots att han inte ens tagit studenten är jobbet fixat.

Hur är utbildningen?

– Jag gillar att man är ute på praktikplatsen mycket. Vi har praktik tre dagar i veckan och sedan är vi i skolan två dagar. Man ser hur det är att jobba och man lär sig av de som redan kan. Sedan tycker jag det är enklare, när jag gör något praktiskt fastnar det bättre i huvudet än om jag bara läser om det. Just nu är jag på en firma som heter Lödde Plåt.

Vi håller på med bandtäckning på en fasad av zinkplåt. Jag är ganska ny på denna praktikplats, men det är riktigt kul. Framförallt är det kul för att man kommer ut i verkligheten.

Vad vill du göra i framtiden?

– Jag vill gärna starta eget. Men nu ska jag lära mig och utbilda mig, få kontakter och sådant, sedan kanske jag startar eget inom bygg.

Tyckte du valet till gymnasiet var svårt?

– Ja, det var faktiskt svårt. Jag fick tänka mycket. Jag sökte först in till teknikprogrammet, men efter ett tag kände jag att det inte passade mig. Jag ville ha något praktiskt och villa jobba och använda mina händer. Då kom jag fram till bygg och sedan valde jag plåtslagare. Det lät intressant och det lockade mig. Jag är stolt över mitt beslut och det är inget jag ångrar. Nu känner jag att jag hamnat på rätt ställe. Bygg är bra grejer.

Vad är det bästa med yrket tycker du?

– Många tror att det inte är ett bra yrke att jobba inom bygg, men jag skulle säga att det är tvärtom. Bygg är faktiskt mycket underskattat. Det är bra betalt och jag är glad när jag går till jobbet och när jag är på jobbet.

Jag har kul på jobbet med bra kollegor och sedan är det inte för stressigt. Men det bästa är nog att när du är klar med ditt jobb och ser vad man har åstadkommit då blir man stolt över sig själv. Just nu är vi på ett nybygge på Jägersro och nu när vi snart är klara börjar det bli riktigt fint.

Vad har du för råd till de som ska söka till gymnasiet nu?

– Man ska tänka kring vad som passar en själv. Man ska tänka på vad man gillar och hur man är som person. För den som vill jobba med sina händer och inte sitta bakom en skärm är bygg ett bra val. Jag sökte yrkesprogram för att det är bra betalt och att det öppnar dörrar när man kan yrket.

sv