Josefine Billgren
Hantverksprogrammet

"Det bästa med mitt jobb är att jag får jobba med något som jag verkligen tycker om"

Josefine Billgren har läst hantverksprogrammet med inriktning frisör, barberare och hår- och makeupstylist och tog studenten i juni 2022. Att göra gymnasievalet var inte särskilt svårt för Josefine, hon har drömt om att bli frisör sedan hon var liten. Idag jobbar hon på en salong i Malmö och Lund och siktar på att uppfylla fler drömmar i framtiden.

Du tog studenten i somras och har redan jobb. Var det svårt att få jobb som nybliven frisör?

– För mig var det väldigt lätt att få jobb. Jag jobbar på den salong där jag gjorde min praktik och det var ganska självklart att jag skulle fortsätta jobba där. De flesta av mina klasskompisar jobbar också som frisörer nu och det har inte varit särskilt svårt för någon att få jobb. Jag har många kompisar som läst andra program och inte vetat vad de skulle göra efter studenten och som stressat över det men så var det inte för mig. Det var så skönt att tidigt veta vad jag skulle göra.

Vad var det bästa med att läsa yrkesprogram på gymnasiet?

– Praktiken! På yrkesprogrammet fick jag varva studier med praktik och kom ut till en riktig arbetsplats och fick se hur det fungerar. Det var väldigt skönt för mig som inte tyckt att det varit så kul att bara plugga. I och med praktiken kom jag lite mer in i vuxenlivet skulle jag säga och det har varit jättebra för mig.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att jag får jobba med något som jag verkligen tycker om. Och mina kollegor så klart!

Vad drömmer du om inför framtiden?

– Jag vill starta eget i framtiden men innan dess ska jag göra några olika delprov, bland annat gesällprov som barberare. Jag känner mig väldigt trygg i mitt yrke och känner även att jag har bra kunskap om hur man driver företag eftersom vi läste entreprenörskap på yrkesprogrammet. Men, innan jag startar mitt företag planerar jag att gå någon starta eget-kurs för att repetera och få koll på alla delar. Jag vill känna mig helt trygg med allt innan jag startar.

Har du något råd till de som ska göra sitt gymnasieval?

– De ska välja något som de verkligen är intresserade av och känner att de vill göra, inte välja det som verkar lättast eller det som alla kompisar tänker läsa. Välj det program du känner någonting för, oavsett vad alla andra tycker. Om du väljer yrkesprogram ska du vara beredd på att det kan vara långa dagar emellanåt. Det är bara att ta sig igenom för det ger verkligen något i slutändan.

sv