Malmö stad
Julia Sörensen
VVS- och fastighetsprogrammet

"Nu ska jag jobba i något år till men sedan tänker jag plugga vidare till ingenjör”

Julia Sörensen gjorde ett modigt val inför gymnasiet – hon sökte till ett mansdominerat yrkesprogram. Efter studenten i juni 2022 fick hon direkt jobb som kyltekniker och det trivs hon bra med. Men, tittar vi några år framåt så kommer hon att vara tillbaka i skolbänken. Siktet är nämligen inställt på drömyrket ingenjör och efter examen från VVS- och fastighetsprogrammet har hon den högskolebehörighet som krävs för att komma in på en ingenjörsutbildning.

Hur trivs du med jobbet och hur är det att jobba som tjej i en väldigt mansdominerad bransch?

– Jag trivs bra! Jag jobbar som kyltekniker på Klimatkyl i Malmö och åker ut på felanmälningar inom Malmö stads skolor och även ibland ute på större industrier. Visst märker jag att det är en mansdominerad bransch men alla mina kollegor inkluderar mig i familjen och försöker att få mig att känna mig trygg och säker.

När jag kommer ut till kunder så märker jag att de blir glada över att det är en tjej som kommer och det var samma sak på skolan. Alla lärare blev så glada att se en tjej komma dit och faktiskt vilja läsa detta. Vi var faktiskt tre tjejer i min klass så jag var inte den enda.

Var det svårt att få jobb efter studenten?

– Nej, jag har haft det rätt så lätt för jag fick mitt jobb genom den praktikplats jag var ute på i årskurs 3. Jag fick jobb på min tidigare praktikplats helt enkelt. Om jag ska tipsa om något när man är ute på praktik så är det att ställa en massa frågor för alla som jobbar med dig är så öppna och de vill ju verkligen lära dig allt.

Så länge du är engagerad och visar att du tycker att det är kul så kommer praktiken gå hur lätt som helst. Det var det jag gjorde, jag visade bara framfötterna. Jag kunde inte allt men jag ville lära mig och därför ställde jag alla frågor.

Varför valde du ett yrkesprogram?

– Jag valde ett yrkesprogram för att jag vill jobba praktiskt och jag vill jobba inom det här mansdominerade yrket även i framtiden, men som ingenjör. För att inte ta den lätta vägen fram och läsa teknikprogrammet så valde jag att läsa det mer praktiska yrkesprogrammet. En av anledningarna till det var för att få mer respekt som ingenjör, eftersom jag faktiskt kan visa att jag vet vad jobbet går ut på och att jag inte bara suttit och läst mig till allt teoretiskt.

Du nämnde att du vill bli ingenjör, är det en konkret framtidsplan?

– Nu ska jag jobba i något år till men sedan tänker jag plugga vidare till ingenjör. Jag har den högskolebehörighet som krävs och ingenjör är mitt drömyrke så det ska jag satsa på om några år. Då blir det mer att räkna på byggprojekt, material, hur alla ledningar ska gå och vad som är den mest optimala positionen för alla delar. Det är det matematiska som jag tycker är så kul – att lista ut hur allt kan göras på bästa sätt och lägga det pusslet.

Hur tänkte du när du gjorde ditt gymnasieval?

– Det fanns stunder då jag verkligen tvekade på det och tänkte på hur mansdominerade de här yrkena är och att jag kanske kommer att stöta på motgångar på grund av det, men min familj pushade och peppade mig att våga söka. Majoriteten av min familj och släkt jobbar inom branschen, bland annat som rörläggare, så de tyckte bara att det var jättekul att jag också ville gå den vägen och läsa ett praktiskt program. Det är min familj som har inspirerat mig och fått mig att våga göra det här valet.

Har du något råd till de som funderar på att läsa ett yrkesprogram?

– De som vill söka ett yrkesprogram ska inte göra det bara för att ta den snabba vägen till jobb eller tro att allt är enkelt. Det krävs mycket eget jobb även på yrkesprogram, vilket många kanske inte tror. Man ska inte tro att skolan är fritid eller sitta och leka på lektionerna. Det är på allvar. Om du visar att du tar det på allvar och vill lära dig så kommer lärarna och praktikplatserna att hjälpa och pusha dig.

Du behöver inte ha lätt för det teoretiska, bara du visar att du verkligen vill lära dig så kommer alla hjälpa dig att klara de praktiska delarna och det är det som är det viktigaste. Ta skolan på allvar är mitt bästa tips.

sv