Maxime Schüler
International Baccalaureate – Business Administration in Hospitality Management (BAHM)

”Yrkesprogram ger en stabil grund att stå på”

Maxime Schüler ville göra något annat än att läsa samhälle eller ekonomi på gymnasiet. Därför valde hon att gå International Baccalaureate med inriktningen Business Administration in Hospitality Management (BAHM). 2021 tog hon studenten och efter att hon gjort militär grundutbildning fick hon jobb som assisterande receptionschef på ett hotell i Malmö.

Vad var styrkan med utbildningen?

– Det är att du får så mycket yrkeserfarenhet redan innan du kommer ut i arbetslivet. Du får en bra grund att stå på. Jag gjorde militär grundutbildning direkt efter studenten men samma månad som jag avslutade den så började jag en heltidstjänst som assisterande receptionschef på Malmö Arena hotell. Den rollen hade jag inte kunnat få utan min gymnasieutbildning.

Vad lär man sig under utbildningen?

– Väldigt mycket. Man lär sig mycket om företagande och en annan stor del är turismen. Sedan är praktiken en stor del. Det är två olika praktikperioder där den första är i Sverige och där den andra är utomlands. Jag var i Norge och arbetade som receptionist och på ett turistkontor. Man lär sig väldigt mycket om branschen då. Sedan har utbildningen ett samarbete med Hotel Institute Montreux (HIM) och Swiss Education Group (SEG). Vi hälsade på där en vecka och fick veta mer om deras utbildning där som är en hotellskola. Sedan finns det också möjlighet att söka stipendium. Det fick jag så jag åkte ner två veckor på sommarskola där.

En annan sak som var bra med utbildningen var att vi fick driva UF-företag och lära oss alla delar av hur det är att driva och även avveckla ett företag.

På utbildningen får man en svensk gymnasieexamen inom försäljning och service men också ett IB-certifikat. De betygen går att översätta till olika länder så möjligheterna till att studera vidare utomlands ökar.

Vad är International Baccalaureate kallat IB?

– Utbildningen är på engelska och det är ett lite annat upplägg än det svenska systemet. Du gör ett intagningsprov i matte och engelska när du söker in. Jag var själv orolig för engelskan. Men man pratar det hela tiden och man vänjer sig snabbt så det är inget att oroa sig över. Det kommer med tiden, man ska bara inte vara rädd för att göra fel och det är lärarna införstådda med. Du måste prata för att lära dig.

I dag har jag jättestor nytta av engelskan i många olika situationer. Det sista året hade vi två stora prov som ligger till grund för en stor del av ens betyg. Det skiljer sig från det svenska där allt liksom räknas in, även ens dålig dagar. Så det är ett annat system och det jag tycker är bra är att vi får båda delarna – både IB och det svenska.

Tyckte du gymnasievalet var svårt?

– Gymnasievalet är alltid svårt tänker jag. Men jag ville göra något annat än samhälle eller ekonomi och hade varit inne på att plugga IB. Jag var inte säker på engelskan i början. Sedan när jag gick på Malmö Borgarskolas öppet hus kändes det som en självklarhet. Med tanke på hur bra det faktiskt är och vad du får lära dig på programmet. Jag skuggade även eleverna i klassen ovanför.

Vad är ditt råd till andra som ska söka?

– Det är att prata med folk men att inte låta någon annan påverka valet. Det kan ofta vara att många tycker att yrkesprogram inte är lika bra som högskoleförberedande. Men det stämmer faktiskt inte. Ett yrkesprogram ger oftast möjligheter till jobb direkt efter utbildningen, vilket högskoleförberedande inte gör. Du får dessutom högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Så lyssna inte på en massa fördomar utan känn efter vad du själv vill.

Är du minsta lilla skoltrött så är ett yrkesprogram också ett bra val. Det ger större möjlighet till arbete direkt efteråt. Jag tyckte också att min utbildning var väldigt rolig under tiden.

Vad är dina mål framöver?

– Jag trivs jättebra på hotellet där jag är i dag och arbetar som receptionist och assisterar med chefens uppgifter när hon behöver hjälp med något. Jag skulle vilja utvecklas mer inom ledarskap. Det är det jag tycker är roligt. Sedan om jag utbildar mig vidare inom det eller om jag jobbar mig dit vet jag inte i dagsläget. Men jag har alla möjligheter.

sv