Oskar Thulin
Fordons- och transportprogrammet

”Jag gick fordon – i dag är jag säljare”

För fem år sedan tog Oskar Thulin studenten från fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri. Sedan dess har han vunnit Yrkes-SM som bilskadereparatör och även det nordiska mästerskapet. I dag jobbar han som säljare och förser bilverkstäder i Skåne med utrustning.

Hur har din resa sett ut efter studenten?

– Jag hade jobb redan innan jag tog studenten på en bilfirma i Lund där jag jobbade vidare som bilskadereparatör. Jag var där i några år och tävlade under den tiden också i Yrkes-SM, det nordiska mästerskapet och även i VM. Jag vann svenska och nordiska mästerskapen men det gick lite sämre i VM.

Några år efter studenten bytte jag arbetsplats till en firma i Malmö och efter ett år där gick jag vidare till ett företag som jobbade med bilmärkena Tesla och Porsche.

I dag jobbar jag på Car-O-Liner med att sälja utrustning till skadeverkstäder och serviceverkstäder. Det handlar om utrustning som jag tidigare arbetade med så som svetsar, riktbänkar, draperier och inredning till verkstäder.

Vad fick dig att söka det jobbet?

– Det var mer att jag ville vara med och utveckla verkstäder. Jag åker runt och säljer och har möten. Jag sitter även hemma och ritar på nya verkstäder. Jag monterar också lite och så håller jag lite utbildningar också. Det är jättekul. Man får komma ut och se massa olika verkstäder. Sedan får man lära känna folk i branschen och se hur det är på andra ställen och hur man jobbar på olika platser.

Jag har ingen säljutbildning, men företaget trodde mer på min kunskap om olika produkter och erfarenhet som bilskadereparatör. Vi är kanske inte de typiska säljarna utan ser oss mer som en samarbetspartner till verkstäder. Sedan lär man sig ju att sälja med tiden.

Jag gillar att få komma ut till verkstäderna och få hjälpa till. Att få se till att de har de bästa möjligheterna så att de kan göra ett så bra jobb som möjligt.

Hur var din gymnasietid?

– Jag tyckte utbildningen var jätterolig. Det var mycket praktik så vi var mycket ute och det blir ju mer efterhand. Det första året hade vi en allmän utbildning, då var det fordonsteknik och vi fick lära oss allmänt om bilar och motorer och så vidare. Så man fick prova allt, de olika inriktningarna som finns på skolan. Det tyckte jag var en jättebra vägledning och fick mig att veta vilken inriktning jag ville gå.

Vad är det bästa med att gå yrkesprogram?

– Det bästa med att gå yrkesprogram är att man nästan är säkrad jobbet. Det är brist på folk i nästan alla yrken som handlar om hantverk i dag. Jag hade sommarjobb redan från tvåan. Sedan fick jag anställning nästan ett halvår innan jag tog studenten.

Var gymnasievalet lätt för dig?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det är jättesvårt när man är i den åldern. Men det finns så stora möjligheter just inom fordonsbranschen. Även om man utbildar sig till fordonstekniker så betyder inte det att du behöver jobba med det resten av livet utan det går att etablera sig i branschen och göra annat senare.

För mig var det nog mitt motorintresse som fällde avgörandet. Jag är också praktiskt lagd. I och med det föll det sig ändå naturligt för mig till sist.

Vad är ditt råd till de som ska söka gymnasiet nu?

– Tänk på att välja något som ni tycker är roligt. Bli inte påverkad av dina kompisar. Föräldrar har alltid ett intryck på en, men försök att inte bli påverkad om de skulle vilja något annat än dig själv utan gå på din egen magkänsla och vad du tycker är roligt. Jag hade bra stöttning i min omgivning när jag gjorde valet och det kändes bra.

Trodde du att du skulle vara där du är i dag när du tog studenten?

– Nej det trodde jag inte. Mina förhoppningar var att jag skulle bli verkstadschef eller verkstadscoach. Samtidigt har jag alltid tyckt om de produkter jag säljer nu så jag har alltid haft det som en dröm att jobba på det företaget som jag jobbar på nu. Det har alltid legat i bakgrunden att jag vill jobba där så på ett sätt har jag nått min dröm och det känns roligt.

sv