Mikaela Virc
Hotell- och turismprogrammet

”Att välja ett yrkesprogram betyder oftast att du är garanterad ett jobb direkt efter studenten!”

Vid 19 års ålder har Mikaela Virc redan haft fem olika jobb inom service. Men så är hon också ett utbildat serviceproffs! I juni 2022 tog Mikaela studenten från hotell- och turismprogrammet och nu har hon flyttat till Schweiz för att plugga på en av världens bästa skolor i branschen – Swiss Hotel Management School.

Hur fick du ditt första jobb och hur har ditt yrkesliv sett ut hittills?

– Mitt första jobb var som simtränare och det fick jag genom att jag själv var elitsimmare. Mitt yrkesliv därefter har varit väldigt bra, jag har haft fem olika jobb inom service trots att jag bara är 19 år. Det har hjälpt att jag gått hotell- och turismprogrammet eftersom många branscher letar efter personal som är service minded.

Vad var det bästa med att gå ett yrkesprogram?

– Utbildningen var väldigt rolig och intressant! Jag är en person som inte gillar att sitta i skolbänken utan vill också göra en del praktiskt, vilket vi fick göra. Vi var också på många studiebesök och det var bland annat så jag fick ett av mina jobb. Praktiken var rolig eftersom man fick testa på att jobba på ett riktigt jobb. Jag fick lära mig mycket om allt vilket är en erfarenhet jag alltid kommer att ha med mig.

Vad gör du idag och vad har du för framtidsplaner?

– Idag så pluggar jag Bachelor of Arts In Hospitality Management på SHMS (Swiss Hotel Management School) i Schweiz. Mina framtidsplaner är att bli event manager och det är också därför jag har valt att gå på just den här skolan i Schweiz. Jag trivs så bra i branschen och hade inte bytt den mot något annat.

Vad kan du ge för råd till de som snart ska söka till gymnasiet?

– Mitt råd är att lyssna på sitt hjärta och välja vad man själv vill och inte vad ens familj eller vänner vill, för det är du som ska jobba med det sen, inte någon annan. Jag har till exempel alltid varit intresserad av att jobba utomlands och det gjorde att jag valde just hotell- och turismprogrammet. Att välja ett yrkesprogram betyder inte att du är fast i det yrke du har valt utan det finns väldigt många vägar att gå efter.

Ett yrkesprogram är oftast väldigt mycket bredare än vad man tror och mitt bästa tips är att gå på många öppna hus och prata med elever som själva går ett yrkesprogram för det är alltid de som vet bäst. Att välja ett yrkesprogram betyder oftast att du är garanterad ett jobb direkt efter studenten.

sv