Ossian Brandin
Försäljnings- och serviceprogrammet

”Jag visade framfötterna – nu får jag ta ansvar”

Redan innan Ossian Brandin tog studenten hade han fixat jobb. Nu när det snart har gått två år sedan han tog studenten från vad som i dag heter försäljnings- och serviceprogrammet siktar han mot nya mål inom försäljning.

Vad fick dig att välja den utbildningen och hur var det?

– Jag kände redan i högstadiet när jag skulle göra mitt val att jag ville välja det jag tycker jag är duktig på. Jag gillar det sociala och att träffa nya människor så för mig kom valet på försäljning ganska naturligt. Utbildningen var jättebra med mycket praktik. Det sista året hade man en praktik på 13 veckor som senare ledde till att jag fick jobb direkt. Sedan studenten, eller egentligen några dagar innan, har jag jobbat på Hemköp i Svedala. I dag är jag främst i kassan eller i förbutiken. Jag är legitimerad spelförsäljare och förmedlar spel. Det känns bra, jag får ta eget ansvar och bidra. Jag tycker också det är kul att vara i förbutiken eftersom jag har ett stort sportintresse och spelar fotboll på fritiden.

Vad betydde praktiken?

– Man får verkligen känna på hur det är i arbetslivet och du skapar dig erfarenheter redan under utbildningen. Så när du väl kommer ut på riktigt har du redan lite kött på benen. Jag fick lära mig jättemycket. Det är en sak att lära sig teoretiskt en annan att få göra det praktiskt. Att praktiskt få känna på att träffa kunder i verkligheten, man lär sig verkligen att hantera olika människor.

Vad är dina framtidsplaner?

– Jag trivs bra där jag är och har sedan jag tog studenten fått komma ut och tjäna pengar direkt som gjort att jag har kunnat bege mig ut och resa. Nu känner jag mig redo för att ta ytterligare steg i min försäljningskarriär. Jag har sökt in till en ny utbildning till account manager. Jag känner att det är inom försäljning som jag vill vara, med utbildningen innebär det att jag kan få jobba med det i lite större skala. Kanske lite mer företag till företag.

Tyckte du att gymnasievalet var svårt?

– Det var lite klurigt. Å ena sidan blir man påverkad av vänner och vad de ska välja. Det gör en lite fundersam. Men efter att jag funderat lite klarnade det för mig. I grund och botten handlar det om att min far har jobbat med försäljning i flera år, såklart var jag påverkad av det, han är ju en förebild. Samtidigt kände jag att jag fick göra valet själv. Jag blev inte pressad av någon. Jag vet att det kan vara så för vissa. Jag är väldigt glad för att mina föräldrar var stöttande och sa att jag fick välja vad jag tyckte var roligt. Det tycker jag man ska ha med sig. Det kanske finns någon som känner att de måste välja att utbilda sig till något för att göra sina föräldrar glada. Det kan kanske vara läkare eller advokat. Det är såklart jättebra jobb, men det är inte något som kommer få dig att må bra i slutet av dagen om du inte trivs med det eller har ett genuint intresse av det.

Vad är ditt råd till de som ska söka till gymnasiet nu?

– Jag tycker man ska gå på sin magkänsla och välja det som känns rätt för just dig. Gör något som får dig att må bra. Om du vill lära känna arbetslivet och komma ut och jobba direkt så är yrkesprogram ett bra val. Om du sköter din praktik och visar framfötterna är det lätt att få jobb. Det är ju lättare för en arbetsgivare att anställa någon som de vet vem det är än någon helt ny.

sv