Mohamad Maddah
Barn- och fritidsprogrammet

”Jag vill utveckla mig hela tiden i det här yrket och skulle gärna vilja bli chef.”

När Mohamad Maddah skulle göra sitt gymnasieval så lyssnade han inåt. Som en väldigt social person var det viktig att få träffa många människor i jobbet. Därför sökte Mohamad till barn- och fritidsprogrammet med inriktning väktare. Studenten tog han i juni 2022 men redan innan dess hade han säkrat sitt första jobb. Idag jobbar Mohamad i Lund, både som lärarvikarie på en grundskola och som väktare på väktarbolaget Avarn. I framtiden vill han bli chef, eller kanske polis.

Hur fick du ditt första jobb?

– På barn- och fritidsprogrammet har man praktik varje år. Första året är det i förskolan, andra året är det lite äldre barn och då gör man praktik i grundskolan och tredje året gör du praktik på väktarbolag om du går väktarinriktningen. Under praktiktiden visade jag ett stort intresse. När jag var ute med väktarna frågade jag hela tiden om olika sätt att göra saker på och visade att jag ville lära mig.

Efter praktiken, en dag i mars när jag var och handlade, träffade jag på väktarnas gruppledare på stan och han sa att jag gärna fick söka redan då så att jag kunde börja jobba direkt efter studenten. Jag sökte jobbet samma dag och fick erbjudande om att börja jobba dagen efter studenten.

Så du jobbade faktiskt dagen efter att du tagit studenten?

– Nej, tyvärr inte. Jag är inte svensk medborgare så jag behövde ansöka om ett särskilt arbetstillstånd innan jag kunde börja jobba som väktare. Det tog tre månader tills det kom men eftersom jag verkligen ville jobba direkt och eftersom jag också kan jobba med barn, sökte jag jobb på en grundskola i närheten där jag bor. Jag blev anställd som lärarvikarie och har jobbat där sedan dess. Så nu jobbar jag faktiskt både som lärarvikarie och som väktare.

Hur var det att göra praktik?

– Praktiken var ett väldigt bra steg innan jag skulle börja jobba. Jag fick koll på branschen och hur jobbet går till, ja vad en väktare är helt enkelt. Det var lätt för mig när jag började jobba för jag hade fullständig koll på hur jag skulle utföra mina arbetsuppgifter och hur jag skulle hantera olika situationer.

Mina andra praktikplatser i förskolan och skolan var också bra. De gör att jag kan jobba i skolan men också att jag kan bli en bra förälder om jag får egna barn i framtiden.

Hur tänkte du när du skulle göra ditt gymnasieval?

– Det var faktiskt inte svårt. Jag visste vad jag ville för jag känner mig själv. Jag är en social person och älskar att hjälpa andra och prata med nya människor så därför tänkte jag på olika yrken där jag kan träffa många människor. Att jobba i skolan kanske kunde vara något för mig? Eller polis? Så jag sökte barn- och fritidsprogrammet med inriktning väktare eftersom det är det jag är allra mest intresserad av.

Har du något råd till de som snart ska söka till gymnasiet?

– Jag rekommenderar varje elev att lyssna på sig själv och vad den verkligen tycker om. Och jag kan verkligen rekommendera yrkesprogram eftersom man får så många möjligheter – man kan börja jobba direkt, man kan plugga vidare, man kan få många olika jobb och plugga vidare senare om man vill.

Drömmer du fortfarande om att bli polis?

– Ja, det kan bli så men vi får se. Nu ser min plan ut så här: jag ska fortsätta jobba som väktare i uppåt 7–8 år och sedan skulle jag vilja bli gruppledare och sedan driftchef. Jag vill utveckla mig hela tiden i det här yrket och skulle gärna vilja bli chef. Men kanske pluggar jag vidare till polis en dag.

sv