Karl Roos
Industritekniska programmet

”Lärarna var hur underbara som helst”

Karl Roos tog studenten i juni 2022 efter att ha läst industritekniska programmet med inriktning industriteknik. Redan dagen efter studenten började Karl jobba och nu satsar han på att fortsätta lära sig så mycket som möjligt. I framtiden kan det bli jobb utomlands, men inget är spikat.

Du har ju gått ett yrkesprogram i form av lärlingsutbildning. Vad innebär det och hur var det?

– På lärlingsutbildning har man praktik tre dagar i veckan under hela gymnasiet och är i skolan två dagar. Jag skulle nästan säga att jag lärde mig allt som jag kan idag genom praktiken och jag tror att jag lärde mig mycket mer på det sättet än vad jag hade gjort om jag bara hade varit i skolan, det tror jag verkligen. Praktiken har hjälpt mig mycket, bland annat så att jag kunde börja jobba direkt efter studenten.

Du fick jobb direkt alltså?

– Ja, jag började jobba dagen efter studenten, på samma företag som jag haft praktik på i tre år.

Vad gör du på jobbet?

– En massa olika saker. Men kortfattat kan jag beskriva det som att jag jobbar med maskiner som producerar allt möjligt – metall, plast och smådelar till andra större delar. Jag gör bland annat en del grejer till Volvo.

Tyckte du att det var svårt att göra ditt gymnasieval?

– Ja, det var det. Det var svårt. Jag hade några olika idéer som jag valde mellan men när jag gick på öppet hus på Malmö Lärlingscenter och de förklarade hur det här med lärling går till så kände jag att det verkade mycket roligare att vara ute mycket på praktik än att gå ett vanligt program. Jag var rätt skoltrött i nian och inte så sugen på att bara ha lektioner i skolan.

Har du några planer eller drömmar inför framtiden?

– Nej, det har jag inte tänkt så mycket på än men inom det här yrket skulle det i så fall vara att jobba utomlands. Det finns alltid mer att lära sig men jag skulle säga att jag har en bra bas och kompetenser som behövs överallt så att jobba utomlands är nog inte omöjligt.

Vad kan du ge för råd till de som snart ska söka till gymnasiet?

– Att de ska försöka gå på så många öppna hus som möjligt och försöka skugga så mycket som möjligt, det är vad jag kan säga. Det hjälpte mig väldigt mycket.

Skuggade du någon elev innan du gjorde ditt val?

– Ja, det gjorde jag. Jag skuggade en elev på Malmö Lärlingscenter och fick veta lite hur lärarna var och fick en känsla för om jag skulle vilja gå där. Lärarna var hur underbara som helst och efter det bestämde jag mig.

sv