”Det många ser som en hobby eller passion, får man göra varje dag”
För fem år sedan tog Jesper studenten från restaurang- och livsmedelsprogrammet. Idag driver han ett eget kritikerrosat bageri i Malmö tillsammans med sin sambo och hennes familj. En resa som visar hur gymnasievalet kunde bli startskottet för en drivkraft och passion som redan har tagit honom långt i karriären.

Hur var det för dig att göra ditt gymnasieval?
– När jag började var det inte som att jag stod och bakade hemma varje dag. I min familj lagar vi mycket mat, så min tanke var först att jag skulle gå lite mer åt kockhållet. Men i och med att man fick testa på allting under utbildningen tänkte jag ”Oj, det här var ju någonting som jag inte riktigt hade tänkt på innan” och att det faktiskt var väldigt roligt. Man får möjlighet att uttrycka sig, jobba praktiskt och inte fastna i en dator. Det är alltid något som håller i gång en med hela kroppen, även huvudet.
Som bagare kan man vara väldigt fri. Man kan se varje dag som att man får göra ett experiment med väldigt snabba resultat. För blir det inte som man vill kan man alltid direkt vara på det igen, justera något litet och få det där snabba resultatet igen. Vilket hela tiden blir väldigt givande och stimulerande
Vad var det bästa med att gå restaurang- och livsmedelsprogrammet?
– Utbildningen är helt och hållet vad man väljer att göra den till. Det är många som väljer den här utbildningen för att man kanske inte riktigt vet vad man ska göra eller att man tar något bara för att man måste välja – och det leder inte riktigt någonstans. Detta är en bransch där det är ganska lätt att komma framåt ifall man har intresset. Är man ung och kommer in med mycket driv så är det lätt att någon satsar på en. Det är väldigt givande på det sättet.
När jag gick gymnasiet var det uppdelat så att man hade en rullning där man i ettan fick testa på lite allt möjligt inför tvåan där man fick göra ett val inom det man vill specialisera sig. Några dagar i veckan var helt praktiska, det fanns en lunchrestaurang där vi fick laga mat till faktiska gäster och sålde bröd i en butik. Ifall man har svårt för att sitta i skolbänken varje dag, blir det ganska bra att man får pauser där man bara gör något praktiskt istället som kanske är lite enklare för en att ta in. Och som kanske gör det i sin tur lättare att hantera resten när man har dessa avbrott.
Vilka tips har du till de som står inför sitt gymnasieval?
– Man ska inte begränsa sig för mycket i gymnasievalet. Man måste förbereda sig för att om tio år kanske man vill göra något annat, så var inte rädd för att ta de där extra högskoleförberedande kurserna. Även om det kanske är lite jobbigt i stunden så kommer det vara väldigt skönt för helt plötsligt kanske man är i den situationen och då har man möjligheterna. Att ta kurser i skolan är inte för ingenting, utan man lär sig faktiskt något som man kanske kan använda senare.
I gymnasiet är det svårt att veta vad man brinner för. Så försök hitta någonting som du kanske inte nödvändigtvis brinner för än, men som du kanske tycker är någorlunda intressant eller lite skoj.
Vad gör du idag?
– I den här branschen får man möjlighet till jobb tidigt. Under sommarlovet mellan ettan och tvåan började jag jobba på en verksamhet ute på Österlen med pizzarestaurang, glasstillverkning och hotell. Jag fick lära mig massor, kom tillbaka sommaren därpå och jobbade helger under gymnasietiden.
Efter studenten gick jag en kurs i bageri och konditori på en yrkeshögskola för att specialisera mig ytterligare. Sedan startade vi upp ett bageri ute på verksamheten på Österlen som vi körde i tre år innan vi började snacka om att starta det här bageriet i Malmö som vi öppnade i november förra året. Det var kul att vara med i hela processen och bygga upp allting från grunden.
Jag är ett väldigt tydligt exempel på att om man tycker det man gör är väldigt roligt, brinner och ger allt man har så kommer det vara någon som vågar satsa på en.