Malmö stad
Ida Rosengren
Restaurang- och livsmedelsprogrammet

”Jag är stolt över att jag vågade följa mina drömmar”

För fem år sedan tog Ida Rosengren studenten från restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori. Sedan dess har hon hunnit jobba på flera olika arbetsplatser. Idag vidareutbildar hon sig på en yrkeshögskola och drömmen är att jobba med ledarskap och arbetsmiljöfrågor för att skapa en positiv förändring inom restaurangbranschen.

Har det varit svårt att få jobb efter studenten?

– Nej, det har varit lätt, verkligen jättelätt. Jag har bytt jobb flera gånger eftersom jag har velat se olika delar av branschen men också för att se vad som passar just mig. Mitt första jobb fick jag redan i ettan på gymnasiet genom att skicka in mitt cv till en massa olika restauranger. Det var många som var intresserade och ville anställa mig. Visar du ett genuint intresse för restaurangbranschen är det verkligen inte svårt att få jobb.

Hur var det för dig att göra gymnasievalet?

– Jag tyckte att det var svårt och valde faktiskt ett högskoleförberedande program först eftersom de flesta i min närhet sa att det var viktigt. Men, jag trivdes inte alls eftersom jag var mycket mer kreativt och praktiskt lagd. Samtidigt började jag laga mat på fritiden och upptäckte hur kul det var. Då väcktes tanken om att jag kanske skulle byta till restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Så du bytte program under gymnasietiden – hur var det?

– Mina föräldrar var väl inte så jätteimponerade över bytet och det var väldigt många i min omgivning som var emot det men jag gjorde det ändå för jag har alltid känt att det viktigaste har varit att följa mina drömmar och det jag vill göra. När jag var yngre upptäckte jag att vuxna som var väldigt framgångsrika hade följt sina drömmar, oavsett motgångar, så jag tänkte att jag ska göra det jag är bra på. Att läsa något som jag inte är bra på kommer inte att gynna mig oavsett om jag kommer studera vidare eller inte. Så jag var väldigt beslutsam om att det är det här jag vill. Jag hoppas att jag kan inspirera andra till att våga byta, att våga vara flexibla och rörliga och att vuxna, lärare och andra som jobbar i skolan ska peppa eleverna att våga göra annorlunda val.

Jag är väldigt stolt över att jag vågade välja det som kändes rätt och att jag gjorde bytet till något riktigt bra för mig, för jag hade aldrig kommit så långt i min karriär om jag inte hade valt ett yrkesprogram på gymnasiet. Det har verkligen gynnat mig i mitt liv, både i yrkeslivet och i privatlivet.

Vad skulle du vilja säga till de som snart ska göra sitt gymnasieval – vad ska de tänka på?

– Det jag framför allt skulle vilja säga är att på yrkesprogrammen kan du nå dina mål och drömmar. För mig var yrkesprogrammet en fantastisk språngbräda ut i arbetslivet. Jag fick inte bara de teoretiska baskunskaperna utan också utlopp för min kreativa sida. Man får skapa, lära sig genom praktiskt arbete och man kommer väldigt nära arbetslivet genom praktiken.

Yrkesprogrammet upplevde jag mycket mer drivande i att nå elevernas mål och drömmar. Lärarna har förstått att eleverna är människor som vill utvecklas och som vill ha en snabb utveckling och respons på det de gör. Vill du jobba med något kreativt och vill du utvecklas och utmanas så är alla där för din skull och det upplevde jag som en stor skillnad mot när jag gick ett högskoleförberedande program. Där var målet att studera vidare till något som man kanske inte ens visste vad det var och då blev målen så himla tafatta.

Vad gör du idag och hur ser framtidsplanerna ut?

– Efter att ha jobbat i några år kände jag att det var dags att göra något annat. Restaurangbranschen är väldigt kreativ, det är högt i tak och man får väldigt snabb respons på det man gör, vilket jag gillar. Det är också en bransch som är i stort behov av starka ledare som har kunskap inom arbetsmiljö, arbetsledning och organisatoriska frågor. Det är dessa frågor jag brinner för och därför studerar jag just nu till arbetsledare inom måltidsservice på en yrkeshögskola.

Jag vill fortsätta jobba inom restaurang, som jag älskar, men också vara med och skapa en positiv förändring. Det känns som att jag hittat ett väldigt bra mål för vad jag ska göra med min karriär men exakt hur jag ska komma dit får vi se. Det löser sig.

sv