$left
$middle

Malmö stad arbetar långsiktigt med att skapa förändring och öka tryggheten för judar i Malmö

Antisemitism förekommer runt om i världen även i Malmö. Malmö stad tar alla uttryck för hat och hot på största allvar och arbetar långsiktigt och systematiskt med att skapa förändring och öka tryggheten för judiska Malmöbor. Fler städer har tagit efter Malmö stads satsningar.

Malmö stad vet att det förekommer antisemitism och det ser vi allvarligt på. Malmö stad jobbar på många fronter med att bekämpa antisemitism. Kommunen och Judiska församlingen i Malmö (JFM) har ett nära samarbete där vi bland annat har träffat ett avtal om att förbättra judars liv i Malmö. Det handlar både om fysisk säkerhet och om att motverka diskriminering genom att förändra attityder och att sprida demokratiska värderingar. Det görs satsningar som exempelvis ett utbildningscenter i synagogan som tar emot skolklasser och andra verksamheter där judiska traditioner synliggörs.

Sedan år 2020 har Malmö stad, som den enda kommun i Sverige, dedikerade samordnare för arbetet mot antisemitism i Malmös skolor. De tar bland annat fram utbildningsmaterial och samtalsunderlag. De besöker skolor och andra verksamheter för att stötta lärare och andra Malmöstad-anställda i att lyfta svåra frågor och diskussioner i ämnet. Malmö stad jobbar också med andra insatser i stadens skolor genom hågkomstresor och utbildning i vad antisemitism är och hur den kan motverkas. Fler städer har tagit efter Malmö stads satsningar och även på regeringsnivå görs ett liknande arbete.

Med judiska Malmöbors rättigheter som nationell minoritet, minoritetslagstiftningen, bidrar det till att skapa strukturer för delaktighet och inflytande för judiska Malmöbor.

Malmö har inte mer problem än andra svenska städer

De undersökningar som gjorts på nationellt håll visar att Malmö inte har ett större problemen med antisemitism än övriga Sverige. Antisemitistiska attityder förekommer i olika befolkningsgrupper – inklusive i majoritetsbefolkningen – i grupper med olika religionstillhörighet eller ingen sådan samt i olika politiska opinioner.

Malmö stad har gjort egna undersökningar för att förstå antisemitismen i Malmö för att kunna göra något åt den. Den ena undersökningen handlar om antisemitism i skolan och den andra om antisemitiska upplevelser bland vuxna. Båda visar att det är alltför vanligt att judiska Malmöbor inte känner sig trygga att röra sig fritt och öppet varsomhelst i staden.
Arbetet mot antisemitism, rasism och diskriminering är prioriterade uppdrag för Malmö stads organisation. Vi arbetar med utbildningsinsatser och med att sprida demokratiska värderingar. Vi driver också Öppna Malmö, ett samlingsnamn för en rad aktiviteter som går ut på att alla i Malmö ska kunna vara stolta över sin bakgrund och identitet – och leva i staden som jämlikar.

sv