$left
$middle

Missade du EU-debatten på Malmö Borgarskola?

EU-kandidater från alla riksdagspartier besökte Malmö Borgarskola för en EU-debatt. 300 gymnasieelever såg den på plats och vi direktsände debatten på youtube. Om du missade den spännande debatten har du fortfarande chans att se sändningen som är teckenspråkstolkad och direkttextad.

Demokrati, klimat, migration och säkerhet diskuterades under debatten som Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, modererade.

Det var kandidater till EU-parlamentet från samtliga riksdagspartier som deltog. Det var: Simona Mohamsson (L), Pär Holmgren (MP), Hanna Gedin (V), Boriana Åberg (M), Dick Erixon (SD), Emma Wiesner (C), Arwin Sohrabi (S), och Martin Hallander (KD).

– Att så högt uppsatta politiker kommer just till vår skola är häftigt, de kommer att ha en stor påverkan, säger Isabell Svanlund som går en Europakunskapskurs på Borgarskolan.

Det är tack vare ett nära samarbete mellan Malmö universitet, Borgarskolan och Europa Direkt Lund som debatten blev av. Studenter från Malmö universitets European Studies - Project Development and Project Management tog sig an projektet som en del i sin utbildning. Efter kursens slut tog lärare på universitetet och Borgarskolan tillsammans med Europa Direkt Lund över planeringen. Europa Direkt Lund medfinansieras av EU-kommissionen tillsammans med kommunerna Lund, Trelleborg och Malmö stad.

– En av våra prioriteringar inför EU-valet är att nå ut till förstagångsväljare och skapa ett engagemang inför EU-valet. Vi har tidigare samarbetat med både Malmö universitet och Malmö Borgarskola på ett väldigt givande sätt och såg här en chans att bygga vidare på det, säger Kristina Hrbinic från Europa Direkt Lund.

Tema och frågor har tagits fram av målgruppen själva, i första fasen av studenterna på Malmö universitet, och sedan mer direkt av eleverna på Borgarskolan som också är de som ställde vissa frågor direkt till politikerna.

EU-valets förtidsröstning påbörjas den 22 maj och pågår ända fram till valdagen den 9 juni.

sv