$left
$middle

Virkat skräp och nallebjörnar ställs ut när Galleri Jaktpaviljongen öppnar upp

I Folkets Park finns ett litet runt hus med anor från 1700-talet. Det är Jaktpaviljongen och i sommar blir det ett galleri med plats för unga konstnärers verk. Bakom satsningen står Folkets Park som tagit hjälp av den Malmöbaserade konstnären Yasmina Karli Malmsten.

Yasmina har kurerat ett utställningsprogram med fem utställningar mellan maj och september. Den 23 maj är det vernissage för den första utställning Crochet your trash av Olivia Kraft. En utställning som som också är en del av designfestivalen Southern Swedish Design Days.

Crochet your trash utforskar temat ’omsorg’ genom återanvändning av material för att uppmuntra hållbarhet och reflektion kring resurser. Konstverken inspirerar till ökad omtanke och vill uppmuntra diskussioner om cirkulär ekonomi. Olivia, som går andra året på Lunds Konst och Designskola, experimenterar med olika material för att utforska nya uttryck och arbetsmetoder. Hon fokuserar på ekonomiskt överkomliga och lättillgängliga material, med tonvikt på återbruk av trä och textil.

En  tjock virknål av trä, en rulle med plasttråd som leder till en virkning

Olivia Krafts virkning av återbrukat material

Kravlösa möten och enorm kreativtet

När Yasmina och hennes kollega Daniela Doe arrangerade grupputställningen Nesting II i Brändan under Gallerihelgen hösten 2023 lade de märke till att de nådde en ny publik. Både barnfamiljer och äldre personer med ungdomsminnen från platsen hittade till utställningen. Det skapade kravlösa möten och en prestigelöshet som ibland kan saknas i konstens rum.

Konstnärerna som ställer ut är baserade i Malmö och är i början eller mitten av sina konstnärliga karriärer. De medium som representeras i utställningarna sträcker sig från foto, skulptur och textila material med fokus på återbruk till musik och video.

”De har en enorm upptäckar- och skaparglädje gemensam, och ett enormt kreativt driv. En del av utställarna har sina första soloutställningar här vilket känns väldigt roligt och spännande” berättar Yasmina.

Jaktpaviljongens runda form kommer med både för och nackdelar, eftersom alla verk kommer att prata med varandra nästan hur man än hänger dem, krävs det att man tänker ett varv extra. Men Yasmina poängterar att det bjuder in utställaren att hänga sin konst på ett intressant sätt.

Utställning med textil och skulptur

Verk i textil och skulpturer av Carl Fredrik Emrik.

Om Yasmina Karli Malmsten

Yasmina Karli Malmsten är en multidisciplinär konstnär baserad i Malmö. Hon använder sig av medium som screentryck, skulptur, och muralmåleri. Yasmina inspireras i sina bilder av naturen och universum, och våra kroppar. Hennes bildvärld befolkas av figurer som ömsom ger efter för och ömsom trotsar tyngdlagen.

Just nu är Yasmina aktuell med soloutställningen Vi möttes i en dagdröm, skapad tillsammans med Grafikens Hus och organisationen På Sergels torg, som visas på Sergels Torg i Stockholm. Utöver det har hon ställt ut på bland annat Grafiska Sällskapet, The Cowgirl Gallery,, Galleri Heike Arndt och Skånes Konstförening. 2021 tog hon emot Ann-Margret Lindells stipendium till förmån för unga grafiker.

Program Galleri Jaktpaviljongen

23-26 maj: Olivia Kraft - Crochet your trash

31 maj-16 juni: Lisa Broms – Fauna

5-21 juli: Felicia Hansen - Discarded Embraces: A Teddy Bear Universe

2-18 augusti: Carl Fredrik Emrik - Relief Room

30 augusti-15 september: Cora Onori och Moncef Henaien - In the realm of colourful beings

sv