$left
$middle

99 procent av Malmö stads kaffe 2018 var rättvist handlat kaffe

 

Sedan 2006 har Malmö varit en Fairtrade City, efter ett beslut i Kommunstyrelsen. Det innebär bland annat att Malmö stad åtar sig att ständigt öka andelen rättvist handlade produkter i Malmö. Ett arbete som 2018 gav mycket goda resultat. 99 procent av Malmö stads kaffe 2018 var nämligen rättvist handlat kaffe.

- Vi är såklart stolta och glada över det smått fantastiska resultatet! Tack alla Malmö stads 1 800 livsmedelsbeställare, utbrister Beata Berg Malmborg, koordinator för Malmö Fairtrade City. Det är kul att arbetet med att öka andelen rättvist handlade produkter i Malmö stad som upphandlingsenheten och vi på Malmös Fairtrade City-kansli gjort tillsammans i många år ger utdelning. Det ska vara lätt att göra rätt och det är det nu för både inköpare och kaffedrickare, fortsätter Beata.

Arbetet med Malmö Fairtrade City handlar om att öka andelen rättvist handlade produkter i Malmö, både i Malmö stads egna verksamheter och på andra arbetsplatser samt kaféer, restauranger och butiker. En annan viktig del i arbetet är att öka medvetenheten och engagemanget för rättvis handel och hållbar konsumtion i Malmö. Malmö Fairtrade City är ett verktyg för att arbeta med flera av de Globala målen, bland annat mål 1 Ingen fattigdom och mål 12 Hållbar konsumtion och produktion. Arbetet bidrar även till Malmö stads miljömål ”I Malmö är det rätt att göra rätt” samt handlingsplanen för miljöprogrammet som säger att Malmö stads ska öka förutsättningarna för hållbar konsumtion och att det ska vara enkelt för Malmöbor att göra hållbara och giftfria val.

I Sverige är vi duktiga på att fika

Faktiskt näst bäst i världen på att dricka kaffe med våra 3,2 koppar om dagen. Endast finländarna dricker fler koppar kaffe per dag. Med tanke på hur mycket kaffe vi dricker i Sverige är det extra roligt att 99 procent av kaffet vi dricker i Malmö stad 2018 var rättvist handlat kaffe.

- Att 99 procent av de koppar kaffe vi dricker i Malmö stad är rättvist handlade gör skillnad för kaffebönder. Just nu får en Fairtrade-certifierad kaffeproducent mer än dubbla världsmarknadspriset, som är det lägsta på 13 år och riskerar att utsätta odlaren för en situation där hen måsta sälja till förlust, berättar Olov Källgarn, koordinator för Malmö Fairtrade City.

Anta utmaningen – fika schysst

För att belysa vikten av en schysst världshandel och bidra till att odlare och anställda själva kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor deltar Malmö Fairtrade City i kampanjen Fairtrade Challenge som startar idag och pågår till söndag den 12 maj. Kampanjen går ut på att fika schysst så många gånger som möjligt 9-12 maj.

- Alla kan anta utmaningen, fika ska vi ju göra ändå. Passa på att bjuda in dina kollegor, klasskompisar eller vänner och se till att fikat är schysst, tipsar Olov Källgarn.

Läs mer och registrera din schyssta fika här.