$left
$middle

Mer av Malmö ger bättre omdöme från besökare

Unik undersökning gjord på plats visar att besökare i Malmö är positiva till staden.

Underökningen genomfördes på besökare i Malmö som intervjuades på plats kring deras upplevelse av staden och utfördes på tolv olika platser under en tolvmånadsperiod. Personerna tillfrågades om varför de kommit till Malmö och vad de tycker om staden.

- Undersökningen som genomförts med besökare på plats är helt unik i sitt slag, säger Ann Nyström, destinationschef på stadskontoret, Malmö stad.

Sammanlagt har 1192 intervjuer gjorts med fördelningen 45 % internationella besökare, 35 % svenska och 20 % danska besökare. De flesta besökarna från Sverige och Danmark har Malmö som huvuddestination, medan detta gäller enbart för 28 % av de internationella gästerna. Intervjuer och sammanställningen genomfördes av företaget Research One och resultatet visar att 31 % av de tillfrågade sannolikt kommer att rekommendera andra att besöka Malmö. Mest nöjda var besökare som intervjuats vid Möllan/Folkets park och minst nöjda var besökare vid centralstationen.

Genomgående i undersökningen är att besökarna tycker allt bättre om Malmö när de har utforskat mer av staden och inte bara de mest centrala delarna.

Svenskars och danskars vanligaste reseanledningar till Malmö är att besöka släkt och vänner, följt av sightseeing. För internationella besökare gäller det omvända. Många danska besökare svarar att de besöker Malmö för kultur och/eller shopping.

De vanligaste aktiviteterna under vistelsen är besök på restauranger och caféer följt av att strosa runt och delta i sightseeing.

Vanliga kommentarer var att Malmö har en trevlig atmosfär och är en vacker stad. Malmös stora utbud nämndes av svenska och danska besökare, men imponerade inte på de internationella besökarna De internationella besökarna efterfrågade även fler aktiviteter och bättre turistinformation. Svenskar besökte ofta Malmö för ett evenemang. Till exempel så hade tre av tio tillfrågade barn med sig och många av dessa besökte SVT:s Sommarlov i Beijers park.

Negativa kommentarer om Malmö handlade ofta om Malmös rykte och upplevd otrygghet, men dessa kommentarer kom nästan enbart från svenska besökare.

Ta del av undersökningsresultatet här.