$left
$middle

Information vid händelse av bostadsbrand

Vid bränder ska man i första hand kontakta sitt försäkringsbolag för att lösa sin situation. Vid boende i hyresrätt ska även hyresvärd kontaktas som i vissa fall kan vara behjälplig med ersättningslägenhet.

Akut hjälp via socialtjänsten

För personer som står utan ekonomiska möjligheter att lösa sitt akuta behov av mat, kläder och andra förnödenheter eller tak över huvudet kan socialtjänsten bistå med hjälp. Ansökan om nödbistånd görs till socialtjänsten.

All ekonomisk hjälp som kan fås regleras via socialtjänstlagen som bygger på att man i första hand ska lösa sin situation själv. Andra resurser eller möjligheter till boende måste vara uttömda innan det är socialtjänstens ansvar att hjälpa till. Det innebär att det är först om varken försäkringsbolag, fastighetsägare eller någon annan kan hjälpa till med boende, och man inte har några egna ekonomiska resurser som socialtjänsten kan ge nödbistånd under kortare perioder.

Malmö stad har 5 socialtjänstavdelningar utifrån geografi; Innerstaden, Söder, Väster, Öster och Norr. På https://malmo.se/Service/Du-och-dina-anhoriga/Akut-hjalp.html kan du hitta telefonnummer och öppettider till de olika socialtjänstavdelningarna för ansökan om nödbistånd.

Bostadsrådgivning

Bostadsrådgivningen ger information, råd och vägledning kring bostadsmarknaden, bostadssökande och vad som gäller på hyresmarknaden. Bostadsrådgivningen erbjuder stöd både enskilt och i grupp, men är ingen bostadsförmedling och ger inte juridisk rådgivning. Att besöka bostadsrådgivningen är kostnadsfritt.

Mer information om bostadsrådgivningen finns på https://malmo.se/Service/Bygga-och-bo/Hitta-tomt-och-boende/Bostadsradgivning.html

Kontakta Bostadsrådgivningen
040-34 93 38
09.00–16.00 (lunchstängt klockan 12.00–13.00)
bostadsradgivning.asf@malmo.se

Samtalsstöd via Stödcentrum

Stödcentrum erbjuder stödsamtal för människor som varit med om svåra händelser och vill ha samtalsstöd. Det är kostnadsfritt att få stödsamtal och är öppet för drabbade i alla åldrar.

Kontakta Stödcentrum
stodcentrum@malmo.se
040-34 92 92
Telefontid
Tisdag: 09.00–18.00
Onsdag, torsdag: 09.00–15.30
Fredag: 09.00–14.00
Lunchstängt varje dag 12.00–13.00.