$left
$middle

Professor Balthazar på Malmö Konstmuseum

I sommar har den påhittiga vetenskapsmannen Professor Balthazar flyttat in på Malmö Konstmuseum. I utställningen Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren förenas lek och tecknad film med politik.

Professor Balthazar är den påhittiga vetenskapsmannen som vill alla väl. Han bor i den färgglada och smått knasiga staden Balthazargrad och med sin magiska maskin kan han lösa medborgarnas alla problem. Konstnären Behzad Khosravi Noori tittade på den tecknade serien om Professor Balthazar när han växte upp i Iran på 80-talet. I utställningen utgår han från serien för att titta närmare på animationsstudion Zagreb Film i forna Jugoslavien och utforska kopplingar till världspolitik under kalla kriget.

Centralt i utställningen finns ett monument som byggs i Professor Balthazar-avsnittet Martin når höjderna, där vi ges möjlighet att tänka, leka och vila.

Utställningen Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren visas på Malmö Konstmuseum 18 maj – 8 september. Konstmuseet har öppet alla dagar i sommar, klockan 10.00—17.00.


Läs mer om utställningen: Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren