$left
$middle

Familjefokus och storslaget fyrverkeri vid årets nyårsfirande

Nyårsfirandet på Malmö Operas piazza ersätts i år av ett stort fyrverkeri ute i Nyhamnen. För alla som vill skåla in det nya decenniet med riktigt bra sikt rekommenderas platser kring vattnet såsom Anna Linds plats och Dockan. Barnens nyår håller sig kvar på Stortorget och kommer att bjuda på underhållning, pyssel och fyrverkeri för hela familjen.

Traditionellt så har nyårsfirandet tagit plats på Malmö Operas piazza som ett samarbete mellan Malmö stad och Malmö Opera. I år kommer detta ersättas med ett fyrverkeri som skjuts upp från Stockholmskajen i Nyhamnen.

– Inför årets nyårsfirande har vi flyttat ut till den nya arrangemangsplatsen i Nyhamnen. Dels för att det inte ska vara störande för boenden men också för att kunna ge Malmöborna ett maffigare fyrverkeri som kommer synas vid vattnet, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

Beslutet om det nya fyrverkeriet har inspirerats av andra kuststäder runt om i Sverige. Platsen är också ett strategiskt val gällande säkerhet.

– Andra städer har valt att ha sina fyrverkerier nära vattnet, dels för att det är säkrare men också för att effekten upplevs som större. Med flytten till arrangemangsplatsen i Nyhamnen minskar också risken för att fyrverkerierna ska upplevas som störande, säger Håkan Linné (L), vice ordförande i tekniska nämnden.

Fyrverkeriet kommer att ses allra bäst från Anna Linds plats, Hjälmarekajen samt Krankajen vid Dockan. Däremot rekommenderas inte att nyårsfirare kommer till själva platsen för uppskjutningen.

Barnens nyår på Stortorget

För alla som vill starta firandet tidigare på dagen, kommer Barnens nyår bjuda in till både underhållning och ett fyrverkeri på Stortorget. Firandet är gratis och passar för hela familjen. I ett nyårsfint tält kan alla besökare till exempel pyssla egna nyårsaccessoarer såsom hattar och halsband tillsammans med designverksamheten återSKAPA.

– Eftersom Barnens nyår blev så populärt förra året kommer vi faktiskt att återanvända både tema och en del av aktiviteterna. Teater Trassel som skapade en exklusiv nyårsshow förra året har nu spunnit vidare och utvecklat konceptet. Det kommer garanterat bli festligt och skoj för hela familjen, säger Andrea Knutsson Liljemark, projektkoordinator på fastighets- och gatukontoret.

Programmet håller på mellan kl 13 och 17. Stortorget är också platsen för Vinterspelen som äger rum 28 december till 5 januari.